IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газовият проблем тласка цените на тока в Европа до най-високите им нива за годината

Дефицитът на газ и поскъпването на енергията в региона може да ускори допълнително инфлацията и увеличава риска от рецесия през 2023 г.

19:00 | 16.06.22 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на електроенергията в Европа скачат до най-високите си нива от началото на годината, след като Русия предприе съкращения в обемите на природен газ, транспортиран за региона, което потенциално ограничава доставките на „синьо гориво“ за производство на електричество, съобщава Bloomberg.

Цената на електроенергията в Германия се увеличи до 250 евро за мегаватчас (МВтч), след като Москва ограничи доставките на газ по газопровода „Северен поток“. Междувременно германският енергиен регулатор призова потребителите и индустрията да намалят потреблението на природен газ, за да подкрепят федералната инициатива за запълване на газохранилищата в страната за следващия отоплителен сезон. 

„Настоящите намаления на доставките на руски газ могат да поставят всички нас – както потребителите, така и индустрията – в много сериозна ситуация“, написа в Twitter Клаус Мюлер, ръководител на Bundesnetzagentur (Федерална мрежова агенция – бел. ред.). „Доколкото можем, трябва да предотвратим това чрез пестене на газ и съхранение“, изтъква той.

Призивът на Мюлер следва резкия спад на доставките на газ от Русия, което според германското правителство е политически акт за нарушаване устойчивостта на пазара и повишаване на цените. Германските компании Uniper SE и RWE AG заявиха, че получават по-малко газ от Русия.

„Волатилността ще остане висока днес поради ситуацията с газовите доставки и очакваме още една силно възходяща сесия“, коментира трейдърската фирма за енергийни ресурси Energi Danmark.

Покачването на температурите, които се забелязва в Европа през последните дни, засилва търсенето на енергия за охлаждане, но пиковото потребление се очаква да настъпи през следващия отоплителен сезон. Прекъсванията в доставките на газ могат да затруднят запълването на газохранилищата в региона и увеличава риска от налагане на ограничения за енергийно потребление за индустрията в Европа.

енергия енергия

Ако ситуацията се задържи, „нивата в газохранилищата вероятно ще останат под петгодишната си сезонна норма през следващата зима, разширявайки миналогодишния дисбаланс между търсенето и предлагането и принуждавайки Европа частично да се обърне към алтернативни горива за производство на електроенергия“, изтъква Патрисио Алварес, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Газохранилищата на Стария континент са запълнени на 52% към 16 юни, като нивата варират за отделните страни. Полша е лидер с 96%, докато Швеция е на дъното с едва 10%, според данни на Bloomberg Intelligence.

Високите цени могат да доведат до унищожаване на търсенето от страна на енергоемките потребители като предприятията за производство на стомана, цимент и химикали. По-слабото производство вероятно ще засегне икономиките, като ускори темпа на инфлацията и ще засили перспективите за рецесия през следващата година.

Цената на енергията за първото тримесечие на следващата година нарасна с 16% в Германия до 336 евро за мегаватчас, докато еквивалентният бенчмарк във Франция се повиши с 6,3% до 560 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Gocho
преди 1 година
Лелее заради тия руснаци ще ни се наложи такива големи въглеродни отпечатъци да оставим ,че Грета и зелените от Брюксел как ще ги трият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
гевендиева , ти да ходиш да се ...еш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
deiveli
преди 1 година
Ако ситуацията се запази и зимата ще видим 3000 лева за 1 мегават ел.енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Хех ... я некоя чeбурашка-газовик да ми съдейства !! 366 евра за мегаватчас , за калоричността на руският тръбен е горе-долу около 1 къмто 10 . Демек 336 евра са 3360 за илядо кубика руска п*р*ъ*д*н*я ... ?! ... Скъп ли ви е зеленият водород ... ?! Хахахххаххааа ... Имате ли си на идея колко торови заводи минават на зелен водород до няколко години ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още