fallback

Газовият проблем тласка цените на тока в Европа до най-високите им нива за годината

Дефицитът на газ и поскъпването на енергията в региона може да ускори допълнително инфлацията и увеличава риска от рецесия през 2023 г.

19:00 | 16.06.22 г. 4

Цените на електроенергията в Европа скачат до най-високите си нива от началото на годината, след като Русия предприе съкращения в обемите на природен газ, транспортиран за региона, което потенциално ограничава доставките на „синьо гориво“ за производство на електричество, съобщава Bloomberg.

Цената на електроенергията в Германия се увеличи до 250 евро за мегаватчас (МВтч), след като Москва ограничи доставките на газ по газопровода „Северен поток“. Междувременно германският енергиен регулатор призова потребителите и индустрията да намалят потреблението на природен газ, за да подкрепят федералната инициатива за запълване на газохранилищата в страната за следващия отоплителен сезон. 

„Настоящите намаления на доставките на руски газ могат да поставят всички нас – както потребителите, така и индустрията – в много сериозна ситуация“, написа в Twitter Клаус Мюлер, ръководител на Bundesnetzagentur (Федерална мрежова агенция – бел. ред.). „Доколкото можем, трябва да предотвратим това чрез пестене на газ и съхранение“, изтъква той.

Призивът на Мюлер следва резкия спад на доставките на газ от Русия, което според германското правителство е политически акт за нарушаване устойчивостта на пазара и повишаване на цените. Германските компании Uniper SE и RWE AG заявиха, че получават по-малко газ от Русия.

„Волатилността ще остане висока днес поради ситуацията с газовите доставки и очакваме още една силно възходяща сесия“, коментира трейдърската фирма за енергийни ресурси Energi Danmark.

Покачването на температурите, които се забелязва в Европа през последните дни, засилва търсенето на енергия за охлаждане, но пиковото потребление се очаква да настъпи през следващия отоплителен сезон. Прекъсванията в доставките на газ могат да затруднят запълването на газохранилищата в региона и увеличава риска от налагане на ограничения за енергийно потребление за индустрията в Европа.

енергия

Ако ситуацията се задържи, „нивата в газохранилищата вероятно ще останат под петгодишната си сезонна норма през следващата зима, разширявайки миналогодишния дисбаланс между търсенето и предлагането и принуждавайки Европа частично да се обърне към алтернативни горива за производство на електроенергия“, изтъква Патрисио Алварес, анализатор в Bloomberg Intelligence.

Газохранилищата на Стария континент са запълнени на 52% към 16 юни, като нивата варират за отделните страни. Полша е лидер с 96%, докато Швеция е на дъното с едва 10%, според данни на Bloomberg Intelligence.

Високите цени могат да доведат до унищожаване на търсенето от страна на енергоемките потребители като предприятията за производство на стомана, цимент и химикали. По-слабото производство вероятно ще засегне икономиките, като ускори темпа на инфлацията и ще засили перспективите за рецесия през следващата година.

Цената на енергията за първото тримесечие на следващата година нарасна с 16% в Германия до 336 евро за мегаватчас, докато еквивалентният бенчмарк във Франция се повиши с 6,3% до 560 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още