fallback

Германия увеличава използването на въглища, за да компенсира свитите газови доставки

Решението на Берлин бележи обрат в решението на управляващата коалиция да намали използването на въглища до 2030 г.

12:53 | 19.06.22 г. 10

Германия ще предприеме спешни мерки, за да гарантира покриването на енергийните си нужди след спада на доставките на руски газ, включително ще увеличи използването на въглища, заяви правителството в неделя, съобщава АФП.

"За да се намали потреблението на газ, трябва да се използва по-малко газ за генериране на електроенергия. Вместо това ще трябва да се използват повече електроцентрали, работещи с въглища", казва се в изявление на министерството на икономиката, цитирано от БНР.

Този ход е след предупреждение на руския енергиен гигант "Газпром" миналата седмица, че ще намали рязко доставките за Европа.

"Газпром" заяви, че намаляването на доставките по газопровода "Северен поток" е резултат от ремонтни дейности, но служители на ЕС смятат, че Москва наказва съюзниците на Украйна, където руските сили започнаха инвазия през февруари.

Решението на Берлин бележи обрат в решението на управляващата коалиция от социалдемократи, Зелените и либералната FDP, която обеща да намали използването на въглища до 2030 г.

„Това е горчиво, но е необходимо за намаляване на потреблението на газ“, каза в изявление министърът на икономиката и климата Робърт Хабек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:33 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още