IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормирането на газа в Европа може да е по-близо от очакваното

Намаляването на доставките накара цените да се изстрелят нагоре и допълнително увеличи натиска върху икономиката, като може и да се окаже изпитание и за европейската солидарност

13:19 | 18.06.22 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По време на Студената война и годините след това Русия беше стабилен доставчик на газ за Европа. Това обаче се промени тази седмица, пише Bloomberg.

Русия намали доставките в очевиден отговор на европейската подкрепа за Киев. И след един от най-големите ѝ ходове в използването на енергията като оръжие, нормирането на газа изглежда като съвсем реална възможност.

Намаляването на доставките накара цените да се изстрелят нагоре и допълнително увеличи натиска върху икономиката на региона, като може и да се окаже изпитание и за европейската солидарност – все победи за Кремъл.

И докато европейските компании за комунални услуги се оказват принудени да използват резервите, предвидени за зимата, държавният контрол върху разпределението на „Синьо гориво“ може да се окаже факт до месеци. Ако Русия напълно спре потока през основния си канал за доставка, то до януари континентът може да се окаже без запаси, посочват от Wood Mackenzie Ltd.

Делът на руски газов внос за страните членки през 2020 г. Графика: Bloomberg

„Това е сериозна ситуация, напрегната ситуация“, каза германският икономически министър Роберт Хабек в интервю за ARD в четвъртък. „Това е тест на силата между западните съюзници и Русия“, допълни той.

Опасенията бяха разпалени, след като Кремъл намали потока на газ към континента с 60% през газопровода „Северен поток“, стигащ до Германия. Намалението на доставките имаше силен ефект върху Франция, Австрия и Чехия.

Германската компания Uniper, най-големият купувач на руски газ в Европа, получава с 60% по-малко газ от поръчания. Италианската Eni пък е получила половината от исканите обеми от руската държавна „Газпром“ в петък. Френската Engie и австрийската OMV също са засегнати.

Руският президент Владимир Путин сложи край на години надеждни енергийни отношения като постепенно сви доставките на малки стъпки от началото на войната в Украйна в края на февруари, като тази седмица ускори действията си.

„Това допълнително понижение цели да направи запълването на местата за съхранение трудно на ниво ЕС и да изпита крехкото единство“ на блока, коментира Тиери Брос, професор от Парижкия институт по политически науки. „Това ще продължи, докато кранчето не бъде напълно спряно“, заяви още той.

Цените на природния газ тази седмица нараснаха с около 50%, отбелязвайки най-голямото си седмично увеличение от началото на войната. Но регионът разполага с малко алтернативи на руските доставки, особено през ключовите зимни месеци. Има малък свободен капацитет от Норвегия и Нидерландия, а доставките на втечнен природен газ (LNG) се очаква да се затегнат.

Китай – най-големият вносител на LNG през 2021 г. – намали спот покупките тази година на фона на новите ограничения заради коронавируса, които намалиха търсенето. Но потреблението се очаква да се възстанови през зимата, изправяйки Китай срещу Европа в битка за LNG. Ремонтът на ключов терминал за износ в щата Тексас в САЩ допълнително се очаква да удари снабдяването на международните пазари.

Зависимостта на Европа от внос на газ. Графика: Bloomberg LP

В петък Европейската комисия препоръча на Украйна да ѝ бъде даден статут на страна кандидатка за членство. Това стана ден след като германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги посетиха Киев.

Но и преди този израз на подкрепа, проблеми с газа имаше. След като се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, Драги обвини Русия в „лъжи“ за това, че обвинява техническа поддръжка за намалените доставки по „Северен поток“. Италия може да се окаже принудена да активира извънреден план за действие в газовия сектор още следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава доставките.

„Всичко зависи от механизма на ЕС за споделяне на газ между страните и регулаторните решения за това как да се споделя наличния газ в страните“, коментира Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Ранна студена, безветрена зима ще създаде проблеми отрано“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Електрификацията е бъдещето :) *** може само да ми прави вятър на онази работа:) заедно с него и всички брадати араби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
А съм сложил отдавна изолация , а освен нея и 40 панела. Хахахаха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
Тя и се няма златно покритие :) Отказаха се . Първо има няколко пъти повече напечатани рубли а и освен това е пълна глупост от икономическа гледна точка. Имаш да четеш още и то много :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Че руснаците какво праввт в чужда държава ?!?!! Никой не ги е канил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Аз пък си ползвам слънце и не плащам данък нито на сащ нито на русия и още по малко на брадатите. Безплатно а и за добитата енергия не е дупчена планетата. Да дори и през зимата :) вече 7 години. Още се чудя защо се натискате за тязи газ :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
18Стоян Петров Чисто фашистко изявление. По закон подлежи на наказание. Но не и там, където вместо военен парад има гей парад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 2
SA
преди 1 година
Дали?https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.PCAP.PP.CD?end=2020&locations=BG-CZ-DK-RU-PL-IT&start=1990&view=chart
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 3
Борката
преди 1 година
Цъ, само гевендиево. Зеленото ще е като на преппикано мушкато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
нали има слънце , вятър и водород ... това е бъдещето ... зелено-гевендиево ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
*** само тия на високите обороти ще са на норми ние ще сме без норма - Тоест ще можеме да ползваме без ограничение каквото остане след като ония с високите обороти си изпълнят нормата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още