IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормирането на газа в Европа може да е по-близо от очакваното

Намаляването на доставките накара цените да се изстрелят нагоре и допълнително увеличи натиска върху икономиката, като може и да се окаже изпитание и за европейската солидарност

13:19 | 18.06.22 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По време на Студената война и годините след това Русия беше стабилен доставчик на газ за Европа. Това обаче се промени тази седмица, пише Bloomberg.

Русия намали доставките в очевиден отговор на европейската подкрепа за Киев. И след един от най-големите ѝ ходове в използването на енергията като оръжие, нормирането на газа изглежда като съвсем реална възможност.

Намаляването на доставките накара цените да се изстрелят нагоре и допълнително увеличи натиска върху икономиката на региона, като може и да се окаже изпитание и за европейската солидарност – все победи за Кремъл.

И докато европейските компании за комунални услуги се оказват принудени да използват резервите, предвидени за зимата, държавният контрол върху разпределението на „Синьо гориво“ може да се окаже факт до месеци. Ако Русия напълно спре потока през основния си канал за доставка, то до януари континентът може да се окаже без запаси, посочват от Wood Mackenzie Ltd.

Делът на руски газов внос за страните членки през 2020 г. Графика: Bloomberg

„Това е сериозна ситуация, напрегната ситуация“, каза германският икономически министър Роберт Хабек в интервю за ARD в четвъртък. „Това е тест на силата между западните съюзници и Русия“, допълни той.

Опасенията бяха разпалени, след като Кремъл намали потока на газ към континента с 60% през газопровода „Северен поток“, стигащ до Германия. Намалението на доставките имаше силен ефект върху Франция, Австрия и Чехия.

Германската компания Uniper, най-големият купувач на руски газ в Европа, получава с 60% по-малко газ от поръчания. Италианската Eni пък е получила половината от исканите обеми от руската държавна „Газпром“ в петък. Френската Engie и австрийската OMV също са засегнати.

Руският президент Владимир Путин сложи край на години надеждни енергийни отношения като постепенно сви доставките на малки стъпки от началото на войната в Украйна в края на февруари, като тази седмица ускори действията си.

„Това допълнително понижение цели да направи запълването на местата за съхранение трудно на ниво ЕС и да изпита крехкото единство“ на блока, коментира Тиери Брос, професор от Парижкия институт по политически науки. „Това ще продължи, докато кранчето не бъде напълно спряно“, заяви още той.

Цените на природния газ тази седмица нараснаха с около 50%, отбелязвайки най-голямото си седмично увеличение от началото на войната. Но регионът разполага с малко алтернативи на руските доставки, особено през ключовите зимни месеци. Има малък свободен капацитет от Норвегия и Нидерландия, а доставките на втечнен природен газ (LNG) се очаква да се затегнат.

Китай – най-големият вносител на LNG през 2021 г. – намали спот покупките тази година на фона на новите ограничения заради коронавируса, които намалиха търсенето. Но потреблението се очаква да се възстанови през зимата, изправяйки Китай срещу Европа в битка за LNG. Ремонтът на ключов терминал за износ в щата Тексас в САЩ допълнително се очаква да удари снабдяването на международните пазари.

Зависимостта на Европа от внос на газ. Графика: Bloomberg LP

В петък Европейската комисия препоръча на Украйна да ѝ бъде даден статут на страна кандидатка за членство. Това стана ден след като германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският премиер Марио Драги посетиха Киев.

Но и преди този израз на подкрепа, проблеми с газа имаше. След като се срещна с украинския президент Володимир Зеленски, Драги обвини Русия в „лъжи“ за това, че обвинява техническа поддръжка за намалените доставки по „Северен поток“. Италия може да се окаже принудена да активира извънреден план за действие в газовия сектор още следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава доставките.

„Всичко зависи от механизма на ЕС за споделяне на газ между страните и регулаторните решения за това как да се споделя наличния газ в страните“, коментира Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания. „Ранна студена, безветрена зима ще създаде проблеми отрано“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

21
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Ем като няма дългосрочни договори, така става. Когат си искат тогаз ще продават. Като не ти е изгодно, не продаваш - нали така става по пазарните принципи? Или те важат само когато са изгодни за нас? :] Интересно ми е обаче, като стигнем до нормиране, тия европи дето са на по-ниски обороти, по-виско ли ще бъдат нормирани? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
И катарците сега като гледат какво се случва с рассията и си викат , еййй тва много яка оферта на чайниците , там сидзипита кви яки пи***ве , мислят добруването на всички , дори нема да се замислят за момент нещо да ни се случи и да продаваме най-скъпо на тях ... :))) ... корабче плува ли ми в окото , я погледни ... !! само за протоколът , колко капацитет на терминали за втечнен газ и за колко петилетки напред са ги платили катарците в европа , я първо провери и после пиши ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
Minka
преди 1 година
И как предлагаш това да стане със заличаването? По същият начин, по който някои ни предлагат да намерим газ нали? Китай с намерения да инвестира в Катар в LNG над 30 млрд., и да изкупува всичко от там. Слагайте изолации, идва зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 1 година
русия трябва да бъде заличена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
И прозззт и неук с достъп до интернет , лоша комбинация , но все пак това са основни критерии за изрожденците , требе да имате нещо общо помежду си . Проверявали ли сте в *** какъв процент генетична съвместимост имате с , айде от макaците и орaнгутаните сте далече , но примерно с най-примитивните бозайници - еднопроходните , дето снасят яйца ?! Поне погледна ли къде е в класацията рассийката преди да пльоснеш великата си мисъл ... ?! Тъй за протоколът питам само ... :))) ... Знам че не си ... :))) ... Не че нещо но Панама и Сейшелите имат по-висок БВП по ППС от рассийката . Сериозно го задавам въпросът за това , къде сте от *** в еволюционната стълбица , като се разболее някой от нещо да не вземе да ви лекуват като хора , да ви увредят още допълнително ... Загрижен съм ... :))) ... дева и кaтилa си , не е истина ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
Тя е на служба, предано куче на бойния си пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
не, ние да не сме малооумници като теб и да вярваме на телевизора!! вчера си купих бански, реших тая година да тествам нашето море, понеже ще има по малко руска гаад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
aldy
преди 1 година
Понякога се излъгвам да ти чета някой постен пост и се сещам за поговорката "Виж му акъла, та му крой шапка". За тебе и номер 40 май е множко. Не Филанкишията, а Световната банка за 2021 г. класира РФ по БВП ППС на първо място в Европа, пред ФРГ. А тогава рублата нямаше златно покритие. И рублата не стана 200 за долар, а 56 в последните дни. Аре сега бегай да веселиш орталъка с умнотиите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 1 година
Провалила се на всеки пост, на който е бивала назначавана, никога не е избирана от никой народ за нищо. === Аре сега, провалила се. Никогаш Урсула не се е проваляла в нищо. Най-успешният първи военен министер на ФРГ, който заяви, че с Русия требе да се приказва от позиция на силата. Докара Путин почти до посинявавне от смях. За една бройка щеше да реши най-големия проблем на "циливилизацията". Сега обаче ще довърши Жужето окончателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Импе , в момента виждаш в реално време как рассийската икономика се изрязва буквално от световната ... И на света не му пука особено , всички се чудят на зануленият детеубиец , но квото е решил тва ще е с неговото царство . По въпроса за икономиките на Чехия , Полша , Италия ... Мисля , че дори бегла представа нямаш колко чешки , полски и италиански стоки има в един обикновен български супермаркет с 4 каси например и 300-400кв търговска площ ... :))) ... ама никаква ... !! ... Всяка от тези държави произвежда в пъти повече от матушката всякакви машини , бяла техника , автомобили , камиони , автобуси , самолети , управлява в пъти повече сателити за търговски цели отколкото матушката има изобщо в това число и военни ... Даже май и произвежда всяка от тях повече сателити отколкото матушката въобще има възможност в това число и военните , че и кораби строят повече , дори и Чехия , дето няма излаз на море . Не матушката изнася стоки и услуги за тези държави , а внася от тях ... :))) ... Недей така с този реален БВП и многото хора , Индонезия също има доста хора пък едното нищо , като рассията ... или пък има по-голям БВП от могучая ... Мисля че силно надценяваш възможностите на изрожденчето алди ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още