IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега Рим няма да задейства аварийния си план заради ръст на вноса на газ от Африка

Чрез нови споразумения Италия може да успее да запълни своите газохранилища преди следващата зима без помощта на Русия

17:53 | 20.06.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианското правителство не вижда необходимост от незабавно задействане на своя авариен план за природния газ и може да отложи подобна марка на фона на увеличения внос на „синьо гориво“ от алтернативни източници, съобщава Bloomberg, цитирайки източник, запознат с дискусиите в Италия.

Италианската компания Eni SpA, основен вносител на газ за страната, заяви, че търсенето на газ от Русия е покрито само частично през последните дни, което доведе до дискусии на ниво правителство относно възможното задействане на авариен план за енергийните доставки на страната, което наред с други ресурси предвижда увеличаването на употребата на въглища.

Но Италия може да се въздържи засега от подобна мярка, тъй като кабинетът на премиера Марио Драги успява да сключи нови сделки за доставка на газ със страни от Северна Африка и други региони, казва източник, пожелал да запази анонимност, тъй като темата още се обсъжда. 

Говорител на италианското правителство отказа да коментира плана.

Решението на Италия идва в момент, когато други европейски страни са изправени пред подобно намаляване на потоците от Русия. Германия засилва усилията си да отговори на съкращаването на доставките на руски газ чрез връщане в експлоатация на въглищните централи и осигуряване на финансиране за газ за зимата.

Говорител на германското министерство на икономиката заяви, че въпреки последната промяна в политиката, управляващата коалиция в Берлин стои зад обещанието си да се стреми към пълен отказ от въглищата до 2030 г.

Внос от Алжир

Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци каза през уикенда, че вносът на газ от Алжир се е удвоил, достигайки 64 млн. куб. м по газопроводи и 4 млн. куб. м под формата на втечнен природен газ (LNG), като се очаква допълнително увеличаване на броя на потоците благодарение на новите споразумения.

Италия, която преди нахлуването на Русия в Украйна внася около 40% от общото количество газ от Русия, действа бързо с цел диверсификация, подписвайки споразуменията с Алжир, Ангола, Катар и други производители.

Държавната Eni в неделя стана втората чуждестранна фирма, която си осигури дял в проект на стойност 29 млрд. долара за разширяване на производството на LNG в Катар. Делът на Eni възлиза на 3,1%.

Окончателно решение относно правителствената мярка може да стане факт по време на извънредно заседание на комисията за газовите доставки във вторник и на отделна среща между министъра на енергетиката Роберто Чинголани и служители на компанията в сряда, казва източникът. Според него Рим е призовал енергийните групи да ускорят увеличаването на запасите си от газ, за да се предотврати недостиг през следващата зима.

„Ще трябва да си осигурим 70-80% запълване на газохранилищата до октомври, за да се справим с пиковете“, изтъква Дескалци през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Айде са краят на годината ... :))) ... Нали го беха спрели ... :))) ... Лекинко като импа буриш ... Факт , в едно си прав , нямат голяма възможност в Алжир за рязко увеличаване на добивите , поради недостатъчни инвестиции , и отлагани такива в годините . Находища имат но нямат разработки . В момента ще се конкурират с политически стабилните Катар и Израел за доставка в ЕС ... И за протоколът , плащат ми по 10 евра на пост , а когато е за Ф16-ки и газ по 20 евра , компрометирана валюта ама не се оплаквам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
ledosvetlenie
преди 1 година
Как да ти взема 10 еврона като цял ден си драскал посотве за тях - Сърце не ми дава - Но към края на годината пак ще погледнеме да видим колко е общият износ на Алжир щото много народ се надат на него и всеки си го брои за негов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Напротив , и прочетох отново , това е претоплена манджа . Залагаш ли на това , че Алжир окончателно ще спре доставките за Испания ... ?! Слагам 10 евра за спорта . Щото погледнах и обемите на доставка как вървят на входните точки , без промяна са ... Алжирците не са рассияни , за да са си самодостатъчни . Колкото и да ги натискат от гъзпром , щото имат дялове там в някои находища , не са толкова глyпави като тях да си резнат приходите от Европа . В материалът не се споменава , но този договор има меморандум още от февруари тази година . Сега го официализират , по-скоро миналият месец го подписаха . Значи иде реч за допълнителни 3млрд кубика веднага с възможност за 4 до края на годината , с тенденция да ги увеличат до 9млрд кубика в края на 2023 . Разширяват продажбите , италианците понижават рассийският обем от около 29млрд кубика на 20 , и увеличават алжирският от 22млрд на 30-31 ... И това е решено , и подготвено !! , преди крадците на съдомиялни машини и детеубийци да идат да грабят и изнасилват в Украйна . Но зануленият се е нацупил , че никой не иска да си играе с него на "не се сърди човече" освен Макрон и гледа да прецака всички на континента . Аз преди месец-два пак писах , няма толкова слаба стратегически държава като рассия , да си изтрият 20 годишен труд , за увеличаване на обемите . И не само да го премахнат , а изобщо ще изчезнат от европейската карта като перспектива и възможност . Алжирците няма да пропуснат този златен шанс , дори са договорили и проект за водород в техен индустриален район , и разни екстри за селското стопанство ... Израелци , нигерийци , катарци , египтяни , анголци , норвежци потриват доволно ръце . И то напълно безплатно ... :))) ... Зачетох , не ме подценявай ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 1 година
Зелка като не можеш да четеш си е твой проблем - Алжир спират транзита на газ за Испания защото Испания подкрепи Мароко в територялният им спор с Алжир - Ако Алжир все пак не спре вноса за Испания значи Италия няма нищо да получи - Алжир ако имаха излишни обеми до сега да са ги провавали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Душице нежна , пак ли са те отхвърлили ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
В момента гоше виждаш в реално време как се изрязва рассийската икономика и енергийните им доставки от европейската ... Повишението на производствените цени е добре дошло , то е за целият свят . Ще се напечелим повечко ... :))) ... Ей сега погледнах заради леденият , рассийският внос вече е спаднал под 1500млн.кубика и продължава стремително да намалява ... Само гледай дали не може ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
Итс посибъл май френд :) 7 години съм така :) *** може само да ми правя вятър на онази работа и то ако му позволя :П Ти ако си зависим и искаш да живееш така си е твой проблем. Може и да се нагъзиш да ти вкарат една зетка отзад... дупар ата си е твоя :) Ама за нашите дупар и си отговаряме ние. Ххахахаха руски нещ а стници :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
И аз това се чудя :) Аз как от 7 години живея без руски петрол и руски газ ?!?!?!?! Глупав ли съм или какво ?! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
Чак пък ти се вързах да проверя ... :))) ... я и ти провери , дали испанците са загубили алжирски обем от спирането на транзита през Мароко ... :))) ... за пореден път се убеждавам , че и една партенкa не можете да спретнете като хората ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
Определено е невъзможен и доказателството е увеличаването на производствените разходи в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още