fallback

Руски олигарх съди Credit Suisse за 500 млн. франка

Виталий Малкин настоява за обезщетение заради погрешно поведение на финансов съветник на банката

11:58 | 21.06.22 г.
Автор - снимка
Създател

Руски олигарх съди най-голямата швейцарска банка Credit Suisse за 500 млн. швейцарски франка (491 млн. евро) обезщетение за загуби, за които се твърди, че са причинени от финансов съветник. Както съобщава швейцарският Sonntagszeitung, Виталий Малкин, руски милионер, живеещ в Монако, е наел американска адвокатска кантора, която да го представлява в съдебния спор с Credit Suisse. Голямата банка отхвърля всички обвинения в коментар пред DPA.

През 2018 г. финансов съветник на Credit Suisse бе осъден на пет години затвор за присвояване на средства на клиенти и се самоуби две години по-късно. Според материала на вестника един от потърпевшите клиенти е Малкин.

Олигархът е бивш бизнес партньор на бившия грузински правителствен ръководител Бидзина Иванишвили. Неотдавна съд в Бермудските острови присъди на Иванишвили обезщетение в размер на няколко милиона евро заради загуби, свързани с финансовия съветник на Credit Suisse. Банката обяви, че ще обжалва присъдата.

Всички разследвания по случая от 2015 г. насам показват, че финансовият съветник е действал сам и не е имал подкрепа в банката за „престъпните си действия", подчертават от Credit Suisse. Самата банка е една от потърпевшите страни по делото.

Изпадналата в няколко кризи Credit Suisse за последен път попадна в негативни вестникарски заглавия през февруари. Според международна изследователска мрежа в продължение на много години тя е приемала за клиенти корумпирани автократи, заподозрени във военни престъпления, както и трафиканти на хора, наркодилъри и други престъпници. Според New York Times документите разкриват сметки на повече от 30 хил. клиенти от цял свят и показват предполагаеми пропуски на банката при проверката на много от клиентите ѝ. Credit Suisse отхвърли всички обвинения. Освен това голяма част от сметките са били закрити отдавна, подчертава кредиторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още