fallback

Италия е намалила зависимостта си от руски природен газ на 25%

Мерките, взети от Италия, гарантират, че няма да има криза през зимата, изтъква премиерът Марио Драги

22:20 | 24.06.22 г. 18

Италия е успяла да намали зависимостта си от внесен от Русия природен газ на 25% спрямо 40 на сто през миналата година, заяви от Брюксел италианският премиер Марио Драги, цитиран от Ройтерс. Той добави, че това се дължи на усилията за диверсификация, предприети от началото на руската инвазия в Украйна.

За да намали зависимостта си, Италия подписа през април важно споразумение с Алжир за увеличаване на доставките от газ. Дискусии се водеха и с Катар, Ангола, Конго и Мозамбик. 

"Приложените мерки от правителството  от началото на войната започват да дават плодове. Други доставчици на газ започват да заместват руския газ", подчерта Драги.

Той добави, че страната се готви за зимата и складирането на природния газ върви много добре. "Мерките, взети от Италия, гарантират, че няма да има криза през зимата", подчерта Драги.

Според италианския министър на екологичния преход Роберто Чинголани италианските запаси са сега на 55 процента и трябва да достигнат 90 процента до края на годината. "Ние сме почти извън опасност", заяви той.

Драги днес заяви, че 27-те държавни и правителствени глави на страните от ЕС са призовали Европейската комисия да реализира проучване, касаещо евентуално въвеждане на таван на цените на руския природен газ и реформа на пазара на електричество.

Последиците от руското нашествие в Украйна и използването от Москва на енергията като оръжия бяха основна тема на срещата на лидерите на ЕС в петък, след като спирания на доставките от Москва засегнаха 12 страни членки и принудиха Германия да повиши нивото на газовия си риск до втора степен на тревога.

„Ако Германия вече казва днес, че през зимата ще имат недостиг на газ, последиците ще бъдат огромни за Германия, но също и за всички останали европейски страни“, коментира белгийският премиер Александър Де Кроо пред репортери в Брюксел във втория ден от срещата на върха.

Ден по-рано, когато лидерите започнаха да пристигат в Брюксел, най-голямата икономика в блока предупреди, че ходовете на Русия за намаляване на газовите доставки може да предизвикат срив на енергийните пазари и направи паралел с ролята на Lehman Brothers в предизвикването на финансовата криза. Проблемите с доставките вече тласнаха цените на газа и на енергията до рекордни нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още