IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският парламент гласува на първо четене измененията за Северна Ирландия

Противоречивият законопроект за изменение на Закона за Северна Ирландия получи мнозинството от гласовете при първото гласуване в Камарата на общините

10:13 | 28.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: EPA/ANDY RAIN</em></p>

Снимка: EPA/ANDY RAIN

Камарата на общините на Великобритания, долната камара на британския парламент, гласува в подкрепа на законопроекта за изменение на Протокола за Северна Ирландия относно Brexit с 295 гласа "за" и 221 гласа "против". Ще последват допълнителни гласувания, предава DPA.

Законопроектът има за цел едностранно да измени Споразумението за Северна Ирландия между страната и ЕС. Освен данъчните промени и системата за етикетиране на стоките, в него се предвижда Съдът на Европейския съюз вече да не е компетентен по спорове, свързани с прилагането на Brexit. ЕС остро критикува плана и заплашва да се обърне към Съда на Европейския съюз.

Британското правителство само договори Протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за напускане на ЕС, но впоследствие обяви, че то не е приложимо. Т.нар. Протокол за Северна Ирландия е част от сделката за Brexit и запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС за стоки. По този начин се предотвратява „твърда граница“ с Република Ирландия, включително гранични проверки на хора и стоки, което и Обединеното кралство, и ЕС искат да избегнат, за да се гарантира запазването на мира в района. Това обаче означава проверки за някои стоки, които пристигат в Северна Ирландия от други части на Великобритания. Така де факто споразумението създаде митническа граница в Ирландско море, която отделя Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство. Това доведе до проблеми с доставките и голямо недоволство във Великобритания.

Срещу тази мярка са юнионистите в Северна Ирландия, които казват, че така се създава търговска граница в Ирландско море и прилагането на протокола крие опасност за отцепване на провинцията от Обединеното кралство. Затова те настояват за промени.

Британското правителство е убедено, че законопроектът ще устои на евентуално предприети съдебни действия, тъй като според него в случая се спазва „доктрината на необходимостта" в международното право, която позволява на държавите да действат при голям риск спрямо техните основни интереси. Лондон твърди, че приоритет е запазването на „Споразумението от Разпети петък", което регламентира бъдещето на Северна Ирландия, вместо спазването на Протокола. Но опоненти на Борис Джонсън у дома го обвиняват, че се позовава само на свои приближени, които се съгласяват с неговото мнение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още