IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК атакува съдебно едноличните промени от Лондон на правилата за Brexit

Брюксел вкарва три съдебни производства срещу британското правителство

13:17 | 15.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В рамките на спора по митническите разпоредби за Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, Европейската комисия започна процедура за нарушение срещу Великобритания. Така ЕК реагира на представения в началото на седмицата закон, който британското правителство може да използва, за да подкопае съвместното споразумение - т.нар. протокол за Северна Ирландия.

По-конкретно става въпрос за три съдебни производства: две от тези производства за нарушение са нови, а едно е възобновено. Те могат да завършат с производство пред Съда на Европейския съюз и глоба за Лондон. Въпреки многократните искания правителството на Обединеното кралство не е приложило протокола, заяви Европейската комисия, предава DPA.

„Това е явно нарушение на международното право. Това е неприемливо“, заяви цитиран от DPA еврокомисар Марош Шефчович, отговарящ за преговорите между Лондон и Брюксел.

След Brexit се разгоря спор за това как и къде да се контролират стоките, внасяни в Северна Ирландия от Великобритания. И двете страни искат да избегнат създаването на граница на Ирландия, тъй като се опасяват, че това може да доведе до насилие и да разпали отново конфликта в Северна Ирландия.

Протоколът за Северна Ирландия е част от споразумението за Brexit от 2019 г. В него се предвижда, че страната, която е част от Обединеното кралство, ще продължи да следва правилата на единния пазар на ЕС и на Европейския митнически съюз. Целта е да се предотврати контролът върху стоките, предназначени за Република Ирландия, членка на ЕС, за да не се позволи възобновяването на конфликта между противниците и поддръжниците на обединението на двете части на Ирландия. В замяна на това обаче сега е създадена вътрешна британска граница за стоки.

Борис Джонсън сключи споразумението и го обяви за голям пробив в предизборната кампания през 2019 г. Впоследствие той спечели категорично мнозинство на общите избори. Междувременно обаче е подложен на критика заради т. нар. Партигейт в седалището на правителството. Миналата седмица той трябваше да се изправи пред вот на недоверие в собствената си парламентарна група. Джонсън успя да надделее, но дните му са считани за преброени. Според британски коментатори с тази стъпка той иска да си осигури подкрепата на хардлайнерите на Brexit в парламентарната си група.

Британските планове да подкопаят сделката за Brexit за Северна Ирландия с нов закон предизвикаха недоволство в Брюксел и в столиците на държавите членки на ЕС. Ръководителят на ирландското правителство Мишел Мартин нарече действията на британците "фундаментално нарушение на доверието". Той призова по телевизия Sky News Лондон за сериозни разговори. „Досега британското правителство не е имало волята да реши проблема чрез преговори. И сега е крайно време да се започнат сериозни преговори по същество“.

Остри критики дойдоха и от Берлин. Канцлерът Олаф Шолц говори за едно много жалко решение. Министърът на външните работи Аналена Бербок обвини британското правителство, че едностранно нарушава споразуменията и по този начин разрушава доверието. „И то с прозрачни собствени мотиви", написа тя в Twitter. „Мирът и просперитетът на остров Ирландия не са играчка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още