IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон обяви законопроект за погазване на сделката за Brexit в провокация към ЕС

Той цели да предостави правомощия на Великобритания да пренапише едностранно голяма част от протокола за Северна Ирландия

21:27 | 13.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Великобритания обяви законопроект за погазване на сделката за Brexit, подписана с Европейския съюз, който може да доведе до търговска война с блока и да противопостави премиера Борис Джонсън на опоненти в собствената му фрагментирана Консервативна партия, предава Bloomberg.

Законопроектът цели да предостави на Великобритания правомощия едностранно да пренапише голяма част от протокола за Северна Ирландия, който остави региона в единния пазар на ЕС след Brexit, като създаде митническа граница с континенталната част на Великобритания. Ако бъде приет, новият закон ще позволи на министрите да престъпват регулаторната рамка, която двете страни договориха през 2019 г., и да я заменят с нови правила за митнически проверки, данъци и арбитраж.

„Това е разумно, практично решение на проблемите пред Северна Ирландия“, коментира външният министър Лиз Тръс в комюнике. „То ще запази единния пазар в ЕС и ще гарантира, че няма да има твърда граница на остров Ирландия“, допълни тя.

Ходът може да съживи разделенията с ЕС 2,5 години след напускането на блока от Великобритания, след като единният подход към Русия след нашествието в Украйна отново ги обедини. Той прави администрацията на Джонсън уязвима към обвинения, че нарушава международното право и заплашва да задълбочи разделението между торите за Европа само седмица, след като премиерът оцеля при вот на доверие, при който над 40% от депутатите му гласуваха срещу него.

Форин офис съобщи в комюникето си, че плановете отговарят на международното право и целят да защитят мирното споразумение от Разпети петък през 1998 г. в Северна Ирландия.

Потенциален ответен отговор от ЕС

Но се очаква законопроектът да предизвика гняв в Брюксел, където Европейската комисия може да размрази дисциплинарната процедура, която беше замразена по време на преговорите за това как оперира протоколът.

Това в крайна сметка може да доведе до финансови наказания за Великобритания. ЕС може също да замрази търговското споразумение с Великобритания, да спре привилегирования достъп на британски компании до единния пазар и да прекрати разговорите за статута на Гибралтар, съобщава запознат източник.

Законопроектът предвижда възможност за замяната му с договорено споразумение, ако такова бъде постигнато с ЕС. „Междувременно сериозната ситуация в Северна Ирландия означава, че не можем да си позволим да оставим всичко на произвола“, заяви Тръс.

Ето какво цели законопроектът:

Да въведе зелени и червени канали за търговия, да раздели стокообмена между Великобритания и Северна Ирландия от предназначените за ЕС стоки.
 

Да позволи на компаниите в Северна Ирландия да избират дали да следват британските или европейските стандарти за стоки
 

Да разшири контрола върху субсидиите и данъчните облекчения на Великобритания, включително промени в данъка върху добавената стойност за Северна Ирландия.
 

Да лиши Съда на ЕС от ролята му в уреждането на спорове по споразумението за Brexit в региона, като позволи вместо това независим арбитражен панел да решава правни проблеми.

Правителството на Джонсън твърди, че настоящото споразумение заплашва мирното споразумение, защото Демократичната юнионистка партия отказва да участва в споделянето на изпълнителната власт в Северна Ирландия, докато бъде променен протоколът, като на практика блокира сформирането на ново регионално правителство.

Но още преди правителството да обяви плановете си, депутатът от Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън заяви пред Bloomberg, че законопроектът няма да е достатъчен, за да накара партията му да се присъедини към ново регионално правителство. Без участието на партията ново правителство не може да бъде сформирано.

Тръс е очертала плана си за публикуване на законопроекта в телефонен разговор с ирландския ѝ колега Саймън Ковини по-рано в понеделник. В 12-минутния разговор, проведен по искане на Великобритания, Ковини предупреди, че ходът ще бъде „дълбоко вреден“ за британските отношения с Ирландия и ЕС, съобщи ирландското външно министерство в комюнике.

Ковъни обвини също Тръс, че не се е ангажирала със значими преговори с ЕС от февруари. „Вместо да разрешава проблеми този законопроект ще създаде цял нов набор от несигурност и ще навреди на отношенията“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още