IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада се готви да върне задържаната турбина за "Северен поток"?

Германският министър на икономиката поиска официално Отава да освободи задържаното оборудване

09:31 | 08.07.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Канада се готви да върне блокираната турбина за "Северен поток 1", твърди високопоставен източник на Ройтерс от украинското Министерство на енергетиката. Според него Канада и Германия не искат да позволят на Москва да използва задържането на съоръжението за газопровода като мотив да спре доставките на газ за Европа.

На този етап от Министерството на природните ресурси на Канада отказват коментар на информацията на Ройтерс. Агенцията посочва, че все още няма отговор и от германските министерства на икономиката и външните работи.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек коментира пред Bloomberg обаче, че официално е помолил Отава да позволи връщането на турбината от "Северен поток".

В средата на юни Siemens съобщи, че не може да върне обратно изпратено в Канада  за ремонт съоръжение за газопровода. Причината са санкциите, които страната наложи на Москва заради войната в Украйна. Те не позволяват доставка на оборудване за енергийната индустрия. Заради това "Газпром" намали с 60% потока на газ към Германия по "Северен поток 1".

На 11 юли руският газов гигант ще започне планов ремонт на газопровода и в Берлин се опасяват, че работата му изобщо може да не бъде възобновена.

"Аз ще бъда първият, който ще се бори за нови тежки санкции на ЕС, но тежки санкции означават, че те трябва да засегнат Русия и (руския президент Владимир - б.ред.) Путин повече от нашата икономика", коментира Хабек по повод критики, които се очакват по повод отправеното към Канада искане.

Как да говорим за солидарност, ако страните не спазват решенията за санкции, които са поели, коментират от украинското Министерство на енергетиката пред Ройтерс. От институцията посочват, че ще настояват пред своите канадски партньори да не се отказват от решението си да не връщат турбината за "Северен поток 1", както и към ЕС да реагира на казуса.

Дори и работата на "Северен поток 1" да бъде спряна напълно, Русия все още има няколко възможности за доставки на газ за Европа - "Ямал", през Украйна и през "Турски поток". Притокът през Украйна също е намален - до около 40% от договорените преди години почти 110 млн. куб. метра на денонощие, тъй като украинският оператор на газопреносната мрежа ГТС отказва заявките през една от входните точки - "Сохрановка", която се намира в окупираната Луганска област. Мотивът е, че компанията не може да гарантира транзита по това трасе.

През "Суджа" транзитът остава без промяна в последните седмици - около 42 млн. куб. метра за денонощие, съобщава ТАСС, базирайки се на данни на "Газпром". ГТС поиска целият транзит за Европа да преминава през тази входна точка, но от "Газпром" посочиха, че за това няма техническа възможност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Съвсем си изчаткало, митьо, панелно гнoмче! Такива глупости дори и соловьов не дрънка,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Да заповядат новите немски танкове. Укpoпите ще ги продават на ДНР и ЛНР по 259 Б бройката, за да си купят бЕло. Така де, няма само цирkaджията да шмърка? Така и френските самоходни оръдия попаднаха при руснаците нови-новенички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 1 година
наистина ... мистерия направо ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 1 година
Добре де толкова много евтин втечнен газ има навсякъде що германците се напинят да я връщат тая турбина та да купуват скъп руски газ - Странна работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
Oбичам България
преди 1 година
Няма как да схване. Както робите в Римската империя и после в САЩ не са си помисли да посегнат на господаря си, така и нашите крепостни селяни са научени от малки, подсъзнателно са се съгласяват, обичат и защитават всяко извращение, което им пуснат от Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
khao
преди 1 година
браво... прогрес, сега колко ли месеца ще чакаме да схванеш че путин и руснаците са изкукали.. и най после да се нареди всичко в главата ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Solar Power, не вярвам никой никъде да не убива деца нарочно. Освен ако не е изкукал. НО не само имало турбина, НО щели и да я върнат на агресора?.. Щото доскоро отричаха тя(турбината) да е причина за намаляването на газовите доставки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Но на всички останали, няма проблем да се разрешава да се произвеждат ракети, нали така? Разбирам те много добре, какво ти е набито в чутурата, но това не прави твърдението ти обективно. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Solar Power
преди 1 година
Не си прочел статията внимателно :) Целта е да НЕ се позволи на русия да произвежда повече ракети с които да убива повече ДЕЦА. Набийте си го в чутурите накрая. Тоест трябва да се смени подхода. Което и ще се случи :) За сметка на това виж пък новите немски танкове може да тръгнат за Украйна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Филтрацията става все по-ситна, Та, отново: Хех, каква стана тя. Не само имало турбина, НО щели и да я върнат на агресора?.. През това време хората м*р*а*т като м*у*х*и във войната. Поне аз не виждам нищо обидно?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още