IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще наложи допълнителни данъци върху банките и енергетиката

Кабинетът очаква това да донесе допълнителни приходи от 7 млрд. долара за 2023 и 2024 г.

16:04 | 12.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испания ще наложи временно допълнителни данъци на енергийните компании и банките, които трябва да генерират приходи в размер на 7 млрд. долара общо през 2023 и 2024 г. и да помогнат на испанците да се справят с инфлацията и високите цени на енергията, обяви премиерът Педро Санчес, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Правителството очаква да събира по 2 млрд. евро годишно от енергийните компании и по още 1,5 млрд. евро от банките за сметка на техните свърхпечалби, посочи премиерът в реч пред парламента.

В резултат на новината акциите на банките, сред които тези на Sabadell и Caixabank, поевтиняха с около 8 на сто.

Според Санчес инфлацията, която в голяма степен се дължи на ефектите от руската инвазия в Украйна, е най-сериозното предизвикателство пред Испания. По думите му тя е като "сериозна болест, която води до обедняването на всички, особено на най-уязвимите групи".

Испанският премиер обяви и други инициативи за подпомагане на населението, сред които 100 евро допълнително за учащите над 15 години, както и безплатни билети за многократно пътуване с влак по крайградските железници и на средни разстояния от септември до средата на декември.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
Хе хе браво на испанците , дявола ще се мамят и даже искат и да се смее като го измамят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още