IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Действията на Русия в Украйна са като аларма за събуждане на Европа

Ако Европа не удържи единството срещу Путин през зимата, ще плати двойно по-висока цена, предупреди д-р Огнян Минчев, политолог и доктор на социологическите науки

21:42 | 14.07.22 г. 23
Експерт: Действията на Русия в Украйна са като аларма за събуждане на Европа

"Има множество дилеми, несъгласия и желания да се откъсне една или друга страна в едно или друго отношение от програмата на икономическо и военно-техническо ограничаване на агресията, която Путин упражнява до територията на Източна Украйна, но можем да се надяваме, че въпреки трудностите, с които Европа се среща, това единство ще бъде удържано. Ако то не може да бъде удържано, на практика ще направим крачки назад, които отново ще трябва да плащаме", предупреди Минчев.

Гостът коментира, че от нахлуването на Русия в Грузия, през анексирането на полуостров Крим, до настоящата война, атлантическият свят е създал предпоставките за превръщането на Путин в мощен диктатор. Той смята, че неговите „арбитрарни действия по никакъв начин не бяха ограничавани от международно установения ред“.

„Сега Европа трябва твърдо да се възпротиви на каквито и опити на режима в Кремъл да оправдава агресията си“, категоричен е политологът, като предупреди, че "ако не съумеем твърдо да кажем стоп на тези амбиции на Путин, ще се превърнем в следващите цели на подобна неоимперска агресия."

Политологът обясни, че демокрациите, за разлика от Путин, не могат да ограничат народите си, и макар предизвикателствата от наложените санкции против Москва да са големи, Европа ще трябва да премине през този тест за това дали ще се огъне и ще свали санкциите, или ще ги отстоява твърдо. "Подобна твърда позиция в средносрочен план ще доведе до изпълнението на целите на санкциите", смята Минчев.

"Много важен момент ще бъде тази зима. Надявам се, ако се окаже преломен момент, това да бъде преломен момент в манталитета на управление на обединена Европа, а не преломен момент в последователното прилагане на пакетите санкции. Ако Европа запази позициите си в тежката ситуация да замества енергийните ресурси на руския монопол, това ще бъде много важно послание за Москва, че икономиката не бива да бъде смесвана с политиката, и не бива да бъде използвана като инструмент за упражняване на политическа власт", смята Минчев.

Каква е играта на Путин и има ли умора в западното общество? Ще се появят ли нови силни лидери в Европа заради кризата и как се провали политиката за приобщаване на Русия към европейския свят може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Мужиците, мушиците или там каквито сте, платени копейки или просто *** тролейбуси. Не разбрахте ли, че Русия е просто една газово-петролнна яма? Какво ще станело с Европа без газта и петрола на Русия? Какво ли? Нищо особено. Ще има една-две тежки зими и до там. А какво ще стане с Русия, когато никой няма да има нужда от нейния петрол и газ? А това време със сигурност ще дойде. Мислили ли сте по въпроса копейници. Какво друго може да предложи Русия на света? Войни и мизерия, това е. И вие искате да сте/сме там? Прав ви път. Влака и към Мордор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 7
Petar2015
преди 1 година
Уж "обединената" Европа, страда от тежестта на собствените си санкции. Едно по едно падат правителства, народите протестират (въпреки, че за това се мълчи по медиите). Еврото падна до историческо дъно. Инфлацията ни хапе всеки ден... През това време Путин си изпълнява плановете и си стои на власт, а рублата гони исторически върхове. Макар и бавно, Украйна загуби Луганск, скоро ще загуби и Донецк. Та каква беше ползата от нашето страдание?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
redcretin
преди 1 година
Не им се мре. ти пък - то един няма, дето да е там или да е тръгнал натам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Aйде всички слабоумни копейкаджийски пудели си събирайте нагажа и ИНХ! Тук е ЕС, част от цивилизования и развития свят, не феодалния и мизерен коптор пPocия. Това, че пyтткинофилите сте най-долната прослойка несретници и последна дупка на кав.ал.а не ви дава право да дърпате всички останали при вас в тинята. Айдеее ----'-->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
GiRo
преди 1 година
Импо, ти верно си изперкал тотално. Не се учудвам. Обикновено до това води култа към вожда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 6
ing5rov
преди 1 година
ти у мазето ли ги съхраняваш снарядите ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 6
Борката
преди 1 година
После ще отговаряте със зелките си. До петилекта и ще паднат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Па ние вече сме си цел , я що копейкозависими са направили шпагат на баламатума ... :))) ... Освен това пасоль си мисли , че има титла княз на губерния и такива задължения ... У лево и да потапят рашистите . Ще пращаме снаряди на украинците с контейнери ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
Борката
преди 1 година
По-скоро: - Мисирче, кажи кяф-кяф! - Кяф-кяф-кяф-кяф-кяф-кяф-кяф-кяф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
Alex Silver
преди 1 година
Експерти, доктори на секви науки, на килограм. Колкото повече, толкова повече. "Подобна твърда позиция в средносрочен план ще доведе до изпълнението на целите на санкциите", смята Минчев. А те са - пълна ликвидация на гейропата като икономически и политически субект. От много акъл докараха еврото под американския долар. И още копаят да търсят "спасителното" дъно. И "да наказват" Путин и Русия. Ама начело с акушерки, литератори, потомствени нацисти и просто политически ***, толкоз. До тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още