IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за наследник на Джонсън се разгорещява

В надпреварата за наследник на премиера остават само петима кандидати. Тонът става все по-остър, един от кандидатите говори за „клеветническа кампания"

07:17 | 18.07.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Телевизионен дебат на кандиадите за поста. Снимка:</em> JONATHAN HORDLE / ITV /</p>

Телевизионен дебат на кандиадите за поста. Снимка: JONATHAN HORDLE / ITV /

През уикенда тонът в надпреварата за наследник на британския министър-председател Борис Джонсън се изостри още повече. В кръстосания огън на съперниците все по-често попада Пени Мордонт, министър на международната търговия, която е популярна сред консервативната партия.

Критиките към нея включват и обвинения, че е отишла твърде далеч в отговор на исканията на активисти за правата на транссексуалните. Мордонт нарече това „клеветническа кампания“, предава DPA.

Освен Мордаунт за висшия пост се борят още четирима кандидати. До сряда броят на кандидатите в парламентарната група на торите ще бъде намален от петима на двама в рамките на няколко кръга на гласуване.

Във всеки кръг ще бъде отстранен кандидатът, който е заел последното място. След това членовете на партията ще кажат своето мнение. Бившият министър на финансите Риши Сунак до голяма степен се счита за фаворит за последния кръг. На второ място по брой гласове досега е министърът на външните работи Лиз Тръс. Тръс ще се надява да вземе гласове от главната прокурорка Сюела Брейвърман, която подкрепи кандидатурата ѝ, след като беше елиминирана на последния тур. Въпреки че гласува за оставане на страната в ЕС на референдума през 2016 г., външната министърка е подкрепяна от много брекзитъри.

Но все още се смята, че Мордаунт и почти неизвестният досега депутат Кеми Бейдънок също имат шансове.

Кандидатурата на Том Тугендхат, председател на Комисията по външни работи, се счита за по-малко обещаваща, въпреки че той е смятан за най-подходящия кандидат за предстоящите парламентарни избори.

Засега основните въпроси в дебатите са обещаното от кандидатите намаляване на данъците, темата за справянето с нелегалните имигранти и позиционирането в спора за правата на транссексуалните.  

Въпросът за изменението на климата досега почти не играе роля. Председателят на Световната среща на върха на ООН по въпросите на климата COP26, която се проведе миналата година в Глазгоу, Шотландия, Алок Шарма не пожела да изключи възможността да подаде оставка, ако бъдещият ръководител на правителството се окаже слаб в преследването на целите в областта на климата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
Подаряваме им нашите- да вземат Кирил Петков, Бойко Борисов. Така тяхната страна ще процъфти и ще се развие, както това стана в нашата страна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още