fallback

ЕС предоставя още 500 млн. евро за оръжия за Украйна

Германия финансира около една четвърт от общата сума, твърди нейният министър на отбраната Кристина Ламбрехт

14:34 | 18.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател

ЕС иска да предостави още 500 млн. евро за доставка на оръжия и оборудване за украинските въоръжени сили. Това съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел в понеделник след консултациите на външните министри на държавите от ЕС в Брюксел.

С новата подкрепа общият размер на средствата, предоставени от ЕС на Украйна за военна помощ, достига 2,5 млрд. евро.

„Европа подкрепя Украйна", написа Мишел в съобщение в Twitter, адресирано до украинския президент Володимир Зеленски.

Първият пакет в размер на 500 млн. евро беше одобрен в края на февруари, последван от още три през март, април и май. Според ЕС парите ще бъдат използвани за финансиране на закупуването на оръжия, но също така и за неща като лични предпазни средства, медицински консумативи и гориво.

От четвъртия пакет например 490 млн. евро бяха предназначени за оръжия и боеприпаси, а 10 млн. евро - за оборудване. Като конкретни примери за планирани доставки на оръжие отговарящият за външните отношения на ЕС Жозеп Борел наскоро посочи артилерийски установки и бронирани автомобили.

Финансирането идва от т.нар. Европейски инструмент за мир - нов финансов инструмент на ЕС, който може да се използва за укрепване на въоръжените сили в страните партньори. За периода 2021-2027 г. той е обезпечен с 5,7 млрд. евро (5 млрд. евро по цени от 2018 г.). Според министъра на отбраната на Германия Кристина Ламбрехт федералната република финансира около една четвърт от сумата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още