IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абрамович атакува европейските санкции в съда

Според правни експерти исковете на редица олигарси имат по-скоро само символичен характер

09:47 | 18.07.22 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Четирима от най-известните руски олигарси искат редица санкции на Европейския съюз срещу тях да бъдат отменени, като твърдят пред съда на ЕС, че мерките са нарушили правата им.

САЩ, ЕС и Великобритания са начело на Запада в налагането на санкции на десетки юридически и физически лица след инвазията на Русия в Украйна. В тази мрежа попаднаха десетки милиардери бизнесмени, които според западните правителства имат тесни връзки с Кремъл и следователно са съучастници в конфликта. В повечето случаи санкциите срещу отделни лица доведоха до забрани за пътуване и замразяване на активи, включително на яхти, частни самолети, вили и банкови сметки на стойност милиарди долари, пише The Wall Street Journal.

Някои от хората обекти на санкциите се дистанцираха от руския президент Владимир Путин след инвазията. Някои от тях също така се опитаха да защитят активите си от подобни замразявания, като в някои случаи прехвърлиха собствеността им на сътрудници или семейство. Сега няколко от тях се опитват да премахнат ограниченията срещу тях в рамките на правната система на ЕС.

Роман Абрамович, който беше принуден да продаде лондонския футболен клуб "Челси" по-рано тази година, Алишер Усманов, магнат в областта на металургията и минното дело, както и Михаил Фридман и Петър Авен, дългогодишни партньори, които ръководеха една от най-големите частни банки в Русия, са подали отделни искове в Общия съд на ЕС, втората по значимост съдебна инстанция в блока. Те искат от съда да отмени санкциите, като твърдят, че правата им са били нарушени и отричат обвиненията на западните правителства в тесни връзки с Кремъл.

Жалбите и придружаващите ги документи постъпват от април насам. Съдът не е насрочил изслушвания по петициите.

Западните правителства имат право да налагат санкции на физически лица, без да са задължени да доказват вина - необходимост за започване на наказателно производство. Въпреки че санкциите обикновено не водят до конфискация на активи, замразяването може да попречи на собствениците да се възползват от тях или да ги продадат, докато мерките не бъдат отменени.

Руските олигарси са търсили обезщетение и на други места. Олег Дерипаска, руски индустриален магнат, беше санкциониран от САЩ през 2018 г. като част от широкия отговор на твърденията за руска намеса в изборите, кибератаки и други провокации. Досега той безуспешно е оспорвал тези ограничения в съда. Той оспорва твърденията на САЩ, че е близък до руското правителство, и заяви, че санкциите са опустошили богатството му.

Правните експерти твърдят, че съдебната битка може да бъде по-скоро символична, отколкото прагматична. Пречките за облекчаване на санкциите в ЕС са големи. Ако искът в съда е успешен, ЕС може да върне дадено лице в списъка си със санкции, като използва нови причини за включването му, започвайки целия процес отначало.

Ако съдът „реши, че първият набор от санкции е бил незаконен, и ги отмени, какво ще ви даде това?", казва Андреас Гайгер, експерт по санкциите на ЕС и допълва: „Нула".

Абрамович, който има и португалско гражданство, заявява в жалбите си, че санкциите са нарушение на основните му права, защитени от ЕС, чийто член е Португалия. Той търси обезщетение, като иска от Европейския съвет да плати над 1 млн. долара на благотворителна фондация, създадена, за да получи приходите от продажбата на „Челси“. Абрамович беше собственик на клуба в продължение на почти две десетилетия, преди да се споразумее да го продаде на съсобственика на „Лос Анджелис Доджърс“ Тод Бьоли за 5,3 млрд. долара.

Абрамович наскоро нае адвокати и в САЩ. Олигархът не е санкциониран там, но миналия месец властите подадоха молба за конфискуване на два самолета, които са негова собственост, тъй като според тях той е нарушил по-широки американски санкции, летейки до Русия. Адвокатите му не са отговорили на молбата за коментар пред WSJ.

Авен и Фридман, дългогодишни бизнес партньори, които понастоящем живеят във Великобритания, са представлявани от същите адвокати. И в двата случая те оспорват твърдението на ЕС, че участват в икономически сектори, които "осигуряват значителен източник на приходи за правителството на Руската федерация". Адвокатът на двамата отказва коментар.

Усманов и сестра му Гюлбахор Исмаилова оспорват и твърденията на ЕС, че са оказали подкрепа за войната в Украйна. Те също така искат плащания в размер на около 20 хил. долара за покриване на разходите.

Усманов се опита да ускори процедурата, като заяви, че финансовите последици от санкциите са довели до провал на няколко бизнес сделки. Той заяви, че санкциите заплашват с фалит три от неговите компании. Усманов също така твърди, че санкциите ще засегнат служителите и техните семейства в неговите предприятия. Миналия месец съдът отхвърли молбата. Адвокатът на Усманов отказва коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
В БГ ти слагат Е15 тоест 15% етанол в бензина а в Германия максимума е Е10 тоест 10%. Общо взето в БГ бензина е по разреден от този в Германия, но цената е същата :) Дерзайте руски фенове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
В Германия бензин 95 с добавка E10 забележи не е E15 (етанол) както в България може да намериш на 1.70-1.75 евро. Което е 3.50лв. Сметни сега ,че в България се плаща доста по малко акциз от колкото в Германия. Сметни сега ,че Лукойл купува руски петрол с отстъпка поне 30% защото руския петрол е с 30% по евтин в момента... и сега се запитай защо уравнението излиза като това в Германия ?? Ще ти отговоря ! Защото дяда ти Иван ви обира в момента :) Ама ти, импа,ингров и циклопа сте достатъчно заблудени от ТАСС ,че не го виждате. Импа дори си изгуби паричките в Газпром ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
По скоро се запитай защо петрола за теб от Лукойл при цена 30-40% под пазарната струва колкото в Германия :) Там отиват паричките ти в русия. Тя изпомпва български пари от десетки години ! Защо още не е национализирана ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 1 година
и при Путин разбира се :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Този процес ще пародия и трябва да влезе в учебниците. А щом "Западните правителства имат право да налагат санкции на физически лица, без да са задължени да доказват вина", това важи ли и за Източните правителства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Ааа, сериозно?? За кражбата на цял полуостров, два града и цялото имущество там, нещо? За кражбата на украинското зърно, всякаква собственост от окупираните територии нещо? А за кражбата на заводи, стотици самолети и тн, нещо?? Толкова си жалък, митьо, че и за качествен тpoл не ставаш! Надеждата, че ще те забележат и ще станеш четирихилядник, което е няколко пъти от настоящата ти заплатка, е просто илюзия. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Просто ще се обърнат към по-адекватен международен съд. Тази кражба е престъпление, нарушаващо 11 от 30-те члена на Всеобщата декларация по правата на човекът. Всеки независим съд съвсем очевидно ще отсъди в полза на ограбените руски граждани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
"Западните правителства имат право да налагат санкции на физически лица, без да са задължени да доказват вина - необходимост за започване на наказателно производство. " - мисля, че коментарът е излишен. Очевидно западните държави са всичко друго, но не и правови. Ей-така, решават, че не ги кефиш и ти запорират и конфискуват собствеността !!! Презумпция за невинство? Аре стига, бе - няма такива работи. Именно заради това Русия и нейните съюзници трябва да продължат напред до победа. Западът показа истинското си лице, нарушавайки сам правовите принципи, които създаде навремето. Конкретно за ситуацията - ще връщат парите, без значение доброволно или насила. "Как насила" - ще попитате - съвсем просто - тия "олигарси" не са случайни хора, те ще принудят ЕС да плаща двойно и тройно за продукцията на техните компании, докато не си избият парите. Ако не - ЕС има пълното право да се върне обратно в средновековието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
analog
преди 1 година
"Руските олигарси са търсили обезщетение и на други места." Непременно трябва да се пробват и при арменския поп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още