IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да конфискуват два самолета на Абрамович

Превозните средства са на обща стойност над 400 млн. долара

14:33 | 07.06.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA</em></p>

 EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Заради руската агресивна война срещу Украйна американските власти искат да конфискуват два самолета, принадлежащи на олигарха Роман Абрамович. Става дума за така наречения Dreamliner, Boeing 787-8, и частен самолет на производителя Gulfstream, които са на обща стойност около 400 млн. долара (малко над 370 милиона евро), обясни Министерството на правосъдието.

Съдебно разпореждане дава право на американските власти да изземат руски самолети, се казва още в съобщението. Това става възможно и благодарение на наложения от САЩ заради войната контрол върху износа, който засяга и самолетите, произвеждани предимно в САЩ.

Boeing-ът на Абрамович в момента се намира в Дубай в Обединените арабски емирства, а самолетът Gulfstream е в руската столица Москва, обясниха от Министерството на правосъдието. Затова поне в началото изглежда неясно дали и кога американските власти ще могат да конфискуват самолета. Същевременно обаче в бъдеще може да се окаже трудно самолетите да се използват в международен план.

Тъй като през март самолетите на Абрамович са били използвани в международно въздушно пространство без специално разрешение от компетентния орган на Министерството на търговията на САЩ, органът е започнал и процедура, която може да доведе до глоба. Максималният размер на таксата е два пъти стойността на въздухоплавателното средство, се казва в съобщението. Министерството на правосъдието на САЩ определя стойността на самолета Boeing на около 350 млн. долара, а стойността на Gulfstream е около 60 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 1 година
Те си търсят , дела има. И ги губят. Крадени пари - така, нарушения на закони - пак така, светът не ви е калната дупка Рашастан :)Дреме му на някой за имотя на олигарх, я конфискация - какво, в джоба ли ще си го пъхне да си го отнесе - или по факса :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Трилиони евро от москалски олигарски щели да напуснат ЕС и САЩ? Ти съвсем изчатка бе, митьо! Ставаш клoyн номер 1 и тук, не само по ФБ групите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
А защо не напишете, че т.нар. "руски олигарси" се готвят да си търсят правата пред Международния съд? Всеки, който си направи труда да отвори Всеобщата декларация за правата на човекът, ще види че евро-американските крадци погазват ЕДИНАДЕСЕТ члена от нея в казусът с т.нар. "олигарси" !!! Е, кой богат човек после ще си държи парите или ще си купи имоти в ЕС или САЩ? ТРИЛИОНИ евро и долари ще напуснат САЩ и ЕС и не е ясно дали изобщо ще се върнат някога....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
doba
преди 1 година
Чекам да видя и мюсюлманите какво ще кажат(нали единият аероплан е при тях).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
forexar
преди 1 година
Не ми е важен Абрамович, НО ! Как така ще се присвоява собственост с основание, че е не е добре да е негова ?Комунистите едно време така правеха - ограбваха лошите богати. Това ли е бъдещето Нов комунизъм прикрит като МегаМорал (ЮберМорал)? Кой решава на кой ще се вземе? И на кой ще се даде? .. Край с капитализма! Където собственоста е изконно право! Край с християнството! Където собственоста е изконно право (НЕ КРАДИ)! ... Край със конституцията и закона .... където ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още