IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство оцеля при вот на доверие

В битката за наследник на Джонсън остават само четирима кандидата, Риши Сунак отново получи най-много гласове

09:29 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън. <em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Както се очакваше, британското правителство оцеля при насрочения от него вот на доверие. С мнозинство от 111 гласа депутатите от Камарата на общините в Лондон гласуваха доверие на правителството късно вечерта в понеделник.

Министър-председателят в оставка Борис Джонсън вече обяви преди две седмици под натиска на много колеги от партията и министри, че ще подаде оставка. Поражение при вота на доверие обаче би направило неизбежни нови избори, но дори опонентите на Джонсън в партията на торите искаха да избегнат това на всяка цена заради слабите резултати в социологическите проучвания.

Междувременно полето за наследяване на министър-председателя Борис Джонсън продължава да се разчиства. На третия кръг от гласуването на депутатите от Консервативната партия, при който отпада кандидатът с най-малко гласове, в понеделник вечерта бе отзован външнополитическият политик Том Тугендхат. Той получи само 32 гласа. В надпреварата остават бившият министър по въпросите на равните възможности Кеми Баденох (58 гласа), министърът на външните работи Лиз Тръс (71 гласа), министърът на търговията Пени Мордаунт (82 гласа) и бившият министър на финансите Риши Сунак (115 гласа).

През следващите дни депутатите ще проведат още две гласувания, докато останат само двама кандидати. След 21 юли 200 хил. членове на партията ще решат с гласуване по пощата кой да бъде бъдещият лидер. Резултатите ще бъдат обявени на 5 септември.

Наследникът на Джонсън като лидер на партията автоматично оглавява правителството, тъй като торите са най-голямата партия в Камарата на общините. Джонсън не се реши да подаде оставка дори след няколко провала на кабинета си. Едва след напускането на многобройни членове в знак на протест срещу действията на Джонсън, той обяви напускането си, но иска да остане на поста си, докато се изясни въпросът с неговия наследник.

Само преди няколко дни се проведе телевизионен дебат между останалите петима кандидати. Според експресно проучване на института Opinium Тугендхат се е справил най-добре там - но в понеделник се е провалил пред депутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още