IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жегата в Европа подлага на изпитание енергийната инфраструктура

Електроцентралите оперират на по-слаби обороти, за да не увеличават температурата допълнително, а газопроводите ограничават потоците

19:31 | 19.07.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската енергийна инфраструктура започва да се задъхва под жаркото слънце на континента и жегата, която го е връхлетяла, съобщава Bloomberg.

Електроцентралите оперират на по-слаби обороти, за да не увеличават температурата допълнително, а газопроводите ограничават потоците точно когато търсенето на електроенергия за охлаждане расте.

Обикновено електроцентралите преминават през спирания за поддръжка през летните месеци, когато търсенето е по-слабо, но нещата не са така прости тази година. докато Европа е отчаяна за газ и цените на електроенергията са почти рекордни, всеки наличен капацитет за генериране на ток е важен.

Във Франция, която получава около две-трети от електричеството си от атомни електроцентрали, някои реактори получиха временна отмяна на ограниченията си за водоотвеждане. Така те могат да изпускат вода за охлаждане в заобикалящите ги водоеми въпреки повишаването на температурата на реките.

Газопроводите също са засегнати – интерконекторът, свързващ Великобритания и Белгия е намалил потоците за трети пореден ден във вторник заради високите температури. Междувременно норвежката компания, отговаряща за управлението на местната газопреносна мрежа, Gassco съобщи за намалени доставки на газ от Северно море към британския терминал Сейнт Фъргюс отново заради горещините.

В Германия пък водите на р. Рейн – ключов маршрут за доставка на въглища от водещи пристанища в Нидерландия и Белгия – са на най-ниското си равнище от години. Това означава, че някои електроцентрали няма да получат достатъчно гориво, заплашвайки плановете на страната за натрупване на достатъчно резерви за зимата.

Отделно германската компания Uniper изтегли напред планираното спиране на своята електроцентрала на въглища „Дателн 4“, планирано за октомври, през юли. Това ще гарантира, че тя ще е „добре подготвена за началото на предстоящия отоплителен период“ през зимата. Очаква се обектът да заработи отново на 1 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
Електроцентралите оперират на по-слаби обороти === Въх мари, страхотна идея. Когато синхронните генератори на електроцентралите "оперират" на "по-слаби" обороти (какво означава това вероятно и аФФторката не знае), това означава "по-слаби" херци на тока. И реална опасност от разпадане на електросистемата. Страхотна идея, мечтата на идьо.та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Alex Silver
преди 1 година
За каква енергийна инфраструктура бълнуват тия? Да пускат перките, те ще издухат и последната капка мозък в празните им чутури и ще им стане по-хладно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още