IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин изрази съмнения как е ремонтирана спорната турбина за "Северен поток 1"

В четвъртък газопроводът може да тръгне с едва около 30 млн. куб. метра доставки на денонощие

17:06 | 20.07.22 г. 3
<p>
	<em>Владимир Путин. Снимка: Christophe Morin, Bloomberg</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Christophe Morin, Bloomberg

Руският президент Владимир Путин изрази съмнения как е извършен ремонтът на спорната турбина за "Северен поток 1" в Канада. Тя е част от компресорната станция "Портовая" и първоначално нейното връщане в Европа беше отказано от канадските власти заради наложените срещу Русия санкции, свързани с войната в Украйна.

В какво качество ще се върне тази турбина, какви са техническите параметри след ремонта, попита Путин по време на форума "Силни идеи за новото време" на Агенцията за стратегически инициативи и "Росконгрес", предаде ТАСС. Руският президент не изключи възможността турбината да откаже и "Северен поток 1" да спре.

По-рано по време на визитата си в иранската столица Техеран Владимир Путин потвърди, че газопроводът ще заработи по план на 21 юли. Но и също така коментира, че без очакваната от Канада турбина по тръбите ще може да бъде пренасяно едва по 30 млн. куб. метра на денонощие. Максималният капацитет на газопровода е 167 млн. куб. метра, а в последните седмици по тръбата бяха доставяни по около 60 млн. куб. метра на денонощие.

От "Газпром" пък обясняват, че още нямат отговор от Siemens относно исканията за документацията на ремонтираната турбина, които компанията отправи през уикенда.

Заради спрения "Северен поток 1" Централна и Западна Европа получават руски газ само през Украйна, но и там потокът е съкратен до около 41-42 млн. куб. метра на денонощие. От средата на май украинската ГТС отказа доставките през една от входните точки - "Сохрановка", тъй като тя попада в окупираните от руските военни украински територии и компанията не гарантира за доставките оттам.

Затова и Путин предложи на ЕС да смени трасето и заради техническите неизправности да бъде използван "Северен поток 2". Газопроводът не е сертифициран и работата му е изключена, коментираха по този повод и в Европейската комисия, и в Германия.

Путин обясни и причината, която го кара да се съмнява в качеството на ремонтните работи на турбината на Siemens - желанието на Канада да влезе на европейския газов пазар. 

Канада има залежи от природен газ, но досега не е изнасяла суровина за Европа. В момента, когато ЕС иска да намали своята зависимост от руски газ, се водят разговори между двете страни за доставки. Един от най-напредналите проекти в тази насока е на испанската Repsol в канадската провинция Ню Брънзуик, на източното крайбрежие. Според оценките ще са нужни години преди газът от този регион да пристигне в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
v_tin
преди 1 година
ТИ да не би да си отсякъл дърветата за мебелировката ти или да си си построил сам апартамента или да си реализирал сам кочинката. Има си измислени разни неща- плащаш -получаваш и ползуваш. какво сложно има- защо като ги има измислени да не ги купят и да ги ползуват, а трябва сами да си ги правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
15%
преди 1 година
Като имат горчив опит, защо са ги купували от Сименс тези турбини? Ааа, сетих се - за тези турбини трбява акъл и някой лош демократ да ги измисли и произведе. Забравих, че ръшите не могат да ги изкопават изпод земята. Те само в това са силни - да копаят и разпродават наследството си, трупано милиони години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
v_tin
преди 1 година
Руснаците имат горчив опит как им се ремонтира обурудването от западните държави, така че е по добре първо да я прегледат те, а тогава сименс да я монтира. Да не стане както разлива в сибир 80-те години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още