IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК дава на Унгария месец да реши проблемите с върховенството на закона

В противен случай Комисията ще поиска от правителства да спре някои от фондовете за страната

16:57 | 22.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) дава на Унгария последен месец да действа, за да реши опасенията около върховенството на закона, преди да поиска от правителствата в Европейския съюз (ЕС) да спре някои от средствата, които Унгария трябва да получи по бюджет 2021-27 г., съобщава Ройтерс.

Новият краен срок е част от процеса на ЕС, наречен „механизъм за обвързване с условия“, който има за цел да защити финансовите интереси на съюза срещу нарушаване на върховенството на закона от страна членка. Той е различен от други процедури по върховенството на закона, които ЕС задейства срещу Унгария.

Комисията вярва, че европейските средства са в риск в Унгария заради това, което определя като корупция, която може да приеме формата на търгове за финансирани от ЕС проекти, в които участва само един кандидат, обикновено свързан с управляващата партия.

ЕК има опасения и за независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации.

Унгарският премиер Виктор Орбан в миналото е отхвърлял европейските и американските опасения около корупцията в Унгария, но високопоставени представители на страната заявиха през последните седмици, че Будапеща е склонна да работи с Комисията, за да адресира опасенията.

Унгария предложи тази седмица да намали броя на публичните търгове, в които участва само един кандидат, до 15% от общите. Освен това тя предложи да позволи на съдилищата да нареждат на прокурори да преследват случаи дори ако прокурорите са решили да не го правят, както и да направят законотворчеството в Унгария по-прозрачно и приобщаващо.

Заради опасенията, свързани с парите от европейския бюджет, Комисията стартира „механизма за обвързване с условия“ срещу Унгария през април. В крайна сметка това може да доведе до спиране на 21 млрд. евро за Унгария от бюджета на ЕС.

Комисията заяви в петък, че е дала мандат на еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан да информира Будапеща за мерките, които ЕК възнамерява да предложи на европейските правителства, ако коригиращите мерки на Унгария не са адекватни.

„Унгария сега има един месец, в рамките на който може да представи своите съображения и допълнителна информация, особено по отношение на пропорционалността на мерките, предвидени от Комисията“, заяви тя.

От ЕК добавят, че Унгария все още има възможност да представи адекватни коригиращи мерки.

Засегнатите средства са т.нар. кохезионни фондове, които по-бедните страни от ЕС използват, за да развият инфраструктурата си, например пътища и мостове, пречиствателни станции или транспорт.

Високопоставен служител на ЕС, пожелал анонимност, е заявил, че предложението на Комисията до правителствата на ЕС най-вероятно няма да засяга всички кохезионни фондове за Унгария, защото трябва да бъде пропорционално на мащаба на проблема.

„Но предложението ще е сериозно, не просто символично“, е добавил той.

Спирането на кохезионните фондове обаче, в допълнение на все още замразените 5,8 млрд. евро от средствата за възстановяване, ще бъде сериозен удар за унгарската икономика, която страда от отслабваща валута, растящи разходи за кредити, разширяващ се бюджетен дефицит и ускоряваща се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още