IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради тавана на цената горивата в Унгария привършват

Ниската цена не само предотвратява вноса на бензин и дизел и предлагането им в Унгария, но и стимулира потреблението

13:58 | 20.07.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Ръководителят на Асоциацията на независимите бензиностанции в Унгария има спешна молба към клиентите: те трябва най-накрая да започнат да пестят бензин и за предпочитане да използват обществения транспорт, вместо да идват през ден да зареждат на бензиностанциите на членовете на неговото сдружение, обясни наскоро Габор Егри в интервю за rtl.hu. Докато в други държави трупат рекордни печалби, компаниите за минерални масла и особено операторите на бензиностанции в Унгария от месеци са на загуба от всеки продаден литър. Те имат право да таксуват максимум 480 форинта, което се равнява на 1,20 евро, за литър дизел или бензин.

Подобно на други страни в Европа унгарското правителство на министър-председателя Виктор Орбан искаше да смекчи последиците за населението от рязкото повишаване на цените на енергоизточниците. Вместо индиректно, например чрез намаляване на данъците, както е в Германия, Унгария определи цена на горивата на бензиностанциите с декрет. От октомври миналата година цената е 480 форинта. Държавата изплаща субсидия от 20 форинта на литър. Въпреки това от дълго време насам тя не покрива разходите на операторите на бензиностанции. След драстичното увеличение през пролетта пазарната цена на литър гориво отдавна е около 800 форинта.

Предвидимите последици от намесата на пазара: международните компании до голяма степен спряха да внасят горива в Унгария, тъй като могат да продават продуктите си другаде за много повече пари. Цялото снабдяване с гориво сега е на плещите на унгарската държавна компания за минерални масла MOL. Досега MOL е успяла да осигурява доставките и според собствената си информация частично да компенсира загубата си в Унгария с печалби в други държави. Въпреки това „рано или късно" бензинът и дизелът ще станат дефицитни, ако не се премахне таванът на цените, предупреждава шефът на MOL Жолт Ернади.

Според Ернади ниската цена не само предотвратява вноса на гориво и предлагането му в Унгария, но и стимулира потреблението. По данни на портала napi.hu през пролетните месеци в Унгария е продадено повече гориво от всякога. Тъй като поне част от това високо потребление се дължи на т.нар. горивен туризъм от съседните държави, в края на май правителството постанови намалената цена да се прилага само за Унгария. Оттогава водачите с чуждестранни регистрационни номера трябва да плащат почти два пъти повече.

Инфлацията – над двойно по-висока от тази в еврозоната 

Това обаче в никакъв случай не реши проблемите. Търсенето и на вътрешния пазар е толкова съсипващо за бензиностанциите, че всички оператори вече ограничават покупките - в някои случаи само до десет литра на клиент на ден. Според медийни публикации някои служители на бензиностанции вече дори директно молят шофьорите да зареждат на друго място, ако е възможно. Но според правителствените разпоредби те не могат просто да затворят, защото в противен случай ще бъдат заплашени от одържавяване.

Освен това различното третиране на местните граждани и чужденците предизвика и намесата на Европейската комисия. Ръководителят на правителството - десният националист Орбан, вече е в конфликт с ЕК по много въпроси - от свободата на печата до третирането на малцинствата и върховенството на закона в Унгария, поради което ЕС спира плащания за милиарди, от които Орбан се нуждае спешно за своя бюджет. Миналата седмица ЕК започна още едно дело за нарушение във връзка с неравното третиране на гражданите на ЕС в бензиностанциите в Унгария.

 

 

Орбан не смята да се предаде. Правителството му не може да овладее инфлацията. С ниво от 12,6% тя е далеч над тази в еврозоната. Според Орбан без ограничението за бензина инфлацията ще бъде с още пет-шест пункта по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
РИА Новости: Российский президент Владимир Путин объяснил, что нежелание Канады возвращать турбину для Северного потока связано не со спецоперацией России на Украине, а с желанием выйти на европейский рынок с канадскими энергоресурсами. Путин объяснил нежелание Канады возвращать турбину для Северного потока. Здесь в основе этого решения никакие не политические вопросы и даже не наша спецоперация на Донбассе, сказал он.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Защо газта скочи 8 пъти (Путин о "нетрадиционных европейцах"): https://youtu.be/6SWsD3CYKzY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
Е то много трудно да се сети човек,че така ще стане.Примери безброй.И въпреки това, продължават да се намират и,дио,ти, които го правят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Еми кажи кои са, да ходим на тия бензиностанции. Ще стигне ли за всички?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Един Българин
преди 1 година
У нас пък се появиха бензиностанции, които продават дизела и бензина на 3,25 без да прилагат отстъпка, докато под руски контрол Круз и другите виновници за вдигането на цените продават на 3,70. "Интересно" как се получава това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още