IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ветеранът Уве Кьорнер поема Credit Suisse

Базираната в Цюрих банка отчете трета поредна тримесечна загуба

09:19 | 27.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Credit Suisse Group AG назначи банкера ветеран Улрих Кьорнер за главен изпълнителен директор и заяви, че ще извърши стратегически преглед на инвестиционното си банкиране и други дейности, докато се стреми да излезе от най-тежкия си период след финансовата криза, предава Bloomberg.

Кьорнер, ръководител на звеното за управление на активи, поема поста на 1 август от Томас Готщайн, който подава оставка след двугодишен мандат, белязан от скандали и огромни загуби. Фирмата, която отчете по-голяма от очакваната загуба за второто тримесечие от 1,59 млрд. франка (1,65 млрд. долара), заяви, че прегледът ще включва намаляване на разходите и оценка на бизнеса със секюритизирани продукти.  

Председателят Аксел Леман се опитва да върне банката към рентабилност и стабилност, след като скандали, като този с Archegos Capital Management и Greensill Capital подкопаха доверието на инвеститорите, отслабиха ключови бизнеси и предизвикаха отлив на таланти. През изминалата година швейцарският кредитор смени целия си мениджърски екип и половината от борда на директорите в опит да преодолее кризите.

Фирмата счита, че проблемите в инвестиционната ѝ банка далеч не са приключили, а търговията през третото тримесечие е белязана от продължаваща слабост в дейността и още една очаквана загуба. Фирмата назначи Дейвид Милър и Майкъл Еберт за съръководители, които ще наблюдават банкирането и пазарите, като заяви, че настоящият ръководител на инвестиционната банка Кристиан Майснер ще се съсредоточи върху трансформирането на бизнеса.

59-годишният Кьорнер е прекарал повече от 20 години в двете най-големи швейцарски банки. Повече от десетилетие е работил в Credit Suisse, преди да премине през 2009 г. в конкурента ѝ UBS Group AG, където е работил с Леман. Кьорнер се присъедини отново към базираната в Цюрих Credit Suisse миналата година, след като през 2019 г. загуби надпреварата с конкурент при разместването на мениджмънта на UBS.

Сега му предстои да премине от управлението на най-малкото от четирите основни звена на Credit Suisse към опитите за възвръщане на доверието на инвеститорите - нещо, което Готщайн се затрудни да направи след поредицата от скандали миналата година. Бордът на директорите на компанията проведе разговори на ранен етап за замяната на Готщайн още през май, съобщи тогава Bloomberg News.

По-рано днес банката отчете трета поредна тримесечна загуба, след като приходите от инвестиционно банкиране са намалели, а клиентите са изтеглили парите си, подчертавайки предизвикателствата пред швейцарската компания да излезе от най-тежкия си период от финансовата криза насам. 

Базираната в Цюрих банка отчете нетна загуба в размер на 1,59 млрд. швейцарски франка (1,6 млрд. долара) за трите месеца до края на юни, което се дължи на загубата на инвестиционното банкиране и бизнеса с тъговия на борси активи и по-високите разходи за съдебни дела. Банката отбеляза нетни изходящи потоци в размер на 7,7 млрд. франка, тъй като клиентите са търгували по-малко и са избягвали риска в отговор на колебанията на капиталовите пазари. 

„Резултатите ни за второто тримесечие на 2022 г. са разочароващи", заяви Готщайн в изявление. Банката също така работи по цялостен преглед, за да засили своя преход към управлението на благосъстоянието.

През юни Credit Suisse предупреди, че ще отчете загуба поради по-слабото емитиране на облигации и акции и разширяването на кредитните спредове, което засегна търговията и сключването на сделки. Нежеланието за поемане на риск от страна на заможните клиенти в Азия също възпрепятства дейността на компанията в областта на благосъстоянието. Загубата през последното тримесечие се прибавя към серията от загуби, която включва нарастващи сметки за покриване на разходите по съдебни спорове през първите три месеца на годината и изненадваща обезценка в размер на 2 млрд. франка, направена в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още