IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на Credit Suisse обмисля да смени главния си изпълнителен директор

Томас Готщайн губи доверието на борда заради неумението си да се справи с проблемите на банката

13:50 | 14.05.22 г.
<p>
	Томас Готщайн. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Томас Готщайн. Снимка: Bloomberg

Бордът на швейцарската банка Credit Suisse Group е провел ранни разговори за потенциална замяна на главния изпълнителен директор Томас Готщайн след серия от скандали и грешки, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Промяна в топ позицията на банката може да се случи още тази година, казват източниците, поискали анонимност заради конфиденциалност на намеренията. Макар че бордът продължава да изразява публична подкрепа за Готщайн, някои членове все повече се тревожат, че не може да се справи с проблемите на банката, казват източниците.

Една година след срива на Archegos Capital Management, която натовари Credit Suisse със загуби за около 5,5 млрд. долара, банката изпитва трудности да премине отвъд серията от предупреждения за печалбата и удари, които накърниха доверието на инвеститорите, отслабиха ключови бизнес и доведоха до излаз на таланти. Макар че главният изпълнителен директор наследи някои проблеми, недоброжелатели твърдят, че екипът му е трябвало по-добре да управлява рисковете около Archegos и да обърне повече внимание на предупредителните сигнали в отношенията си с Greensill.

“Не коментираме слухове и спекулации“, казва Credit Suisse в изявление. „Председателят ясно подкрепи Томас Готщайн. Нищо не се е променило в това отношение“.

От удара с Archegos, който доведе до напускане на ръководителя на инвестиционното банкиране Браян Чин и на риска Лара Уорнър, лошите новини не спират. Банката отстрани искащия реформи председател Антонио Хорта-Осорио, след като той наруши правилата около Covid, и през последните тримесечия обяви серия от изненадващи промени, включително юридически разходи за 703 млн. франка през първото тримесечие.

Членовете на управителния съвет се сменят непрестанно в последователни удари, откакто Готщайн зае поста си, което остави швейцарския банкер последният в него след двугодишни сътресения.

В скорошно интервю за вестник Neue Zuercher Zeitung председателят Аксел Леман изказа подкрепата си за Готщайн, казвайки, че институционалните знания на банкера са нужни, за да се гарантира минимална приемственост. Леман заяви, че Готщайн вероятно е получил най-трудната позиция в индустрията и го подкрепя, „защото е добър“.

Банката избра 58-годишния ветеран, с 20 години опит в индустрията, за да възстанови доверието след шоковото напускане на Тиджане Тиам през февруари 2020 г. след скандал със шпиониране. Той е първият роден в Швейцария главен изпълнителен директор на банката от почти 2 десетилетия и пое двойното предизвикателство да спре вътрешните борби и да повиши цената на акциите, които спаднаха почти наполовина по време на управлението на Тиам. Откакто Готщайн пое поста тя е намаляла още наполовина.

Credit Suisse определи Леман за председател, след като бе избран през януари 2022 г. за спешна замяна на финансиста Хорта-Осорио.

Резултатите за първото тримесечие разкриха трудните предизвикателства пред банката, докато тя се опитва да си възвърне доверието на инвеститорите. Приходите от търговия са наполовина на годишна база при силно тримесечие за конкурентите, предстоят още юридически разходи, а резултатите на отдела за управление на благосъстоянието бяха по-ниски от очакваното. Входящите потоци от 7,9 млрд. франка от нови клиенти бяха едно от малкото неща през тримесечието, което подобри настроението на инвеститорите.

Банката, която предупреди, че пълните щети от един от най-бурните периоди в историята е тепърва ще стават ясни, ще домакинства събитие за инвеститорите, посветено на риска, изпълнението, технологиите и управлението на благосъстоянието по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още