IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse е обвинявана, че работи с руски олигарси

Банката не е обявила, че отпускането пари на хора, засегнати от санкциите, носи рискове, гласи искът срещу компанията

09:56 | 30.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pascal Mora/Bloomberg</em></p>

Снимка: Pascal Mora/Bloomberg

Група физически и юридически лица заведе дело срещу Credit Suisse Group и част от нейните служители. Тя твърди, че банката е нарушила федералните закони за ценните книжа, предвид отношенията ѝ с руски олигарси, посочва адвокатска кантора Pomerantz, цитирана от Bloomberg.

Груповият иск, заведен в окръжен съд в Ню Йорк, е от името на тези, които са закупили ценни книжа на Credit Suisse между 19 март 2021 г. и 25 март 2022 г., посочва Pomerantz.

В иска се твърди, че през периода Credit Suisse и въпросните служители са направили по същество неверни и подвеждащи изявление относно бизнеса на банката, нейните операции и политиките ѝ, свързани с изпълнението на регулацията.

Обвиняемите са направили такива изявления или не са разкрили, че, наред с други неща, практиката на Credit Suisse да отпуска пари на руски олигарси, които са обект на американските и международните санкции, създава значителен риск от нарушаване на правилата, отнасящи се до тези и бъдещи санкции, гласи текстът.

Отделът за връзки с медиите на Credit Suisse не е отговорил веднага на запитването за коментар.

По-рано тази седмица швейцарската банка отчете 206 млн. шведски франка (212 млн. долара) загуба заради ефекта на руската инвазия в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още