fallback

Glencore заложи на въглищата и спечели

Швейцарската компания ще върне на своите инвеститори 4,45 млрд. долара под формата на дивиденти и програма за изкупуване на акции

16:21 | 04.08.22 г. 9

През първото полугодие на 2022 година Glencore е спечелила 18,92 млрд. долара, което е ръст от 120% на годишна база. Приходите за периода растат с 43% спрямо същия период на миналата година и вече надхвърлят 134,4 млрд. долара, става ясно от публикуван финансов отчет на компанията. Печалбата е рекордна и Glencore смята да "върне" на своите инвеститори 4,45 млрд. долара под формата на дивиденти и схеми за обратно изкупуване на акции.

От финансовия отчет е видно, че за програмата за изкупуване на акции са предвидени 3 млрд. долара.

Големите печалби са в резултат на високите цени на изкопаемите горива и основно въглищата. Компанията е най-големият доставчик на въглища, но също така печели добре и от металите, петрола и други суровини, които поскъпнаха съществено след началото на войната в Украйна.

Обикновено Glencore изостава от другите минни компании, защото няма в активите си железни мини. Именно те са основният източник на печалби за BHP Group и Rio Tinto Group.  Сега обаче тя се оказа в печеливша позиция, защото за разлика от своите конкуренти не се отказа от въглищата, пише Bloomberg.

Заради руската военна инвазия в Украйна цената на въглищата и природния газ достигнаха рекордни нива. Тази нестабилност на пазара и високите цени обаче създадоха възможности за търговското звено на Glencore, което успя да спечели 3,7 млрд. долара през първото полугодие.

От компанията коментират още, че очакват нормализиране на търговията през втората половина на 2022 година, макар че цените на изкопаемите горива ще останат повишени. Това ще направи предизвикателни доставките им за Северното полукълбо през зимните месеци, посочват още от Glencore, чието седалище е в швейцарския град Баар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още