IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Glencore сложи край на 20-годишното си партньорство с "Русснефт"

Сделката подсказва за влошен инвестиционен климат в Русия, но не е задължително и други компании да последват примера

17:45 | 15.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Glencore продаде дела си в "Русснефт" и сложи край на продължилото две десетилетия партньорство с руската петролна компания, съобщава Ройтерс. Швейцарската компания има дял от 20% в "Русснефт" и от години се опитва да го продаде, освен това е и един от лицензираните търговци на руски петрол.

Сделката ще бъде финализирана през първото тримесечие на годината, след като получи одобрението на регулаторните органи. От компанията обаче не уточняват нито кой е купувачът, нито стойността на сделката. "Русснефт" също отказва коментар по темата, допълва Ройтерс.

Продажбата се извършва в момент, когато опасенията за военен конфликт между Украйна и Русия са огромни. За много от западните компании, свързани с Русия, това означава и сериозна заплаха от санкции. В Glencore обаче нямат опасения за инвестициите си в Русия, защото те са "нематериални", коментира изпълнителният директор Гари Найджъл.

Той предупреди, че инвазия на Русия в Украйна би имала сериозно отражение върху пазарите на суровини.

Сделката е сигнал за влошаване на инвестиционния климат в Русия, но не е задължително и други западни компании да се откажат от партньорствата си в страната, коментира Дмитри Маринченко, директор във Fitch Ratings. Моментът на продажбата е много подходящ, тъй като цената на петрола е висока, макар че активите са рискови, допълва и търговец на руски петрол пред Ройтерс.

По-рано този месец The Wall Street Journal посочи няколко енергийни гиганта, чиято дейност може да се окаже засегната от евентуални санкции срещу Русия. Сред тях са BP, Shell и ExxonMobil, които имат партньорства в различни проекти с руски компании.

В началото на века Glencore помогна на "Русснефт" и нейния бивш собственик Михаил Гуцериев да се позиционират сред водещите руски петролни компании. През 2007 г. Гуцериев съобщи за оказван натиск да продаде компанията на лоялния на Кремъл предприемач Олег Дерипаска. Същата година, изгубил контрола над компанията, той заминава за Лондон, припомня още Ройтерс. По-късно обаче Гуцериев отново се завръща в Русия и се превърна в един от послушните олигарси на Москва.

"Русснефт" беше поставена в списък със санкции на Запада през миналата година заради връзките на основателя ѝ с Беларус, което силно затрудни търговията с добивания от нея петрол.

Дневният добив на "Русснефт" е 130 хил. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още