IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийните гиганти, които ще бъдат засегнати от нови санкции срещу Русия

Наказателните действия на Запада заради анексирането на Крим не изгони петролните компании от Русия

18:27 | 05.02.22 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Напрежението между Украйна и Русия расте в последните седмици и много анализатори са в очакване на военни действия. Западът обещава нови санкции срещу Москва в такъв случай, като засега те не обхващат енергийния сектор заради голямата зависимост на Европа от руските доставки.

Но дори и без конкретни действия, някои петролни гиганти ще бъдат засегнати, пише The Wall Street Journal. Става въпрос основно за компании, опериращи на територията на Русия, включително и партньори на местния бизнес.

Например BP притежава почти 20% от капитала на руската петролна компания "Роснефт", а Shell и Exxon Mobil имат разрешителни за добив на природен газ и петрол от руски находища и съвместни предприятия с руски компании, включително и "Газпром".

Инвестицията на Exxon (30% в находище край Сахалин на стойност 12 млрд. долара) дори се определя като най-мащабната чужда инвестиция в Русия.

Британската Glencore пък е съсобственик на "Русал" - водещия производител на алуминий и търгува с руски метали и петрол. Други големи търговци на руски петрол са още Vitol Group и Trafigura Group. Vitol придоби 10% от "Восток Ойл" през 2020 година.

На този етап повечето компании отказват коментар за възможните последици от санкциите. Exxon обясняват, че внимателно следят развитието на ситуацията.

Санкциите в енергийния сектор, които бяха наложени срещу Москва заради анексирането на Крим през 2014 година, се отнасят до забрана за доставка на ново поколение оборудване за петролните проекти, както и за инвестиции в тях. Заради тях Exxon например се отказа от няколко съвместни проекти с руски компании, а Shell прекрати едно от сътрудничествата си с "Газпром". Но като цяло те не отказаха енергийните компании и те продължават да работят с Русия.

Сега обаче предупрежденията са, че този път наказанието за инвазия в Украйна може да бъде много по-сериозно.
Петролът дава приблизително половината от приходите от износа на Русия, коментира Еди Фишман, бивш служител на Държавния департамент, който съветваше администрацията на Барак Обама по икономическите санкции. Днес експертът, който е част от Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет, е категоричен, че е трудно Москва да бъде "засегната", ако не се санкционира енергийният сектор.

Търговците на петрол коментират, че анализират различни сценарии при възможни санкции на Запада. Рискът за тях изглежда сериозен, ако рафинериите в Европа започнат да отказват да използват руски петрол в резултат на действията на съюзниците срещу Русия.

Евентуална инвазия в Украйна би могла да се окаже и печеливша за компаниите. Подобни геополитически конфликти водят до съществено увеличение на цените на енергийните продукти и в сектора - и добиващи, и търгуващи компании, биха реализирали големи печалби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
"ама тя още не е ли?! муахахах." - русия за 2021 година загуби 1 млн руснаци, муахахахахахаха.........и те са 1.5 милиона, ама защото мигрират азиати-мюсюлмани, не си личи толкова, муахахахахах...........заличава се бавно, но упорито, муахахахаха......" В России сформировались уже 37 мигрантских гетто, утверждают авторы социологического исследования по данной теме. Формируются они везде, где нужна зарубежная рабочая сила. Но незнание языка, различия в культуре и менталитете приводят к конфликтам приезжих с местным населением." .....мъахахахахахахахахахаха................................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
А САЩ защо си продават природния газ на Китай - нали са врагове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Безнадежден kpe-тен, на теб не ти остават никакви доводи, освен лични обиди. Така само потвърждаваш какъв злобен и умствено недорaзвит невежа си. Пак те питам: защо САЩ са един от най-големите вносители на руски петрол - сигурно от милозливост? Апропо - ИМЕННО сортът Урал пръв проби нивото от 90 долара за барел - сигурно защото е най-евтиният? На твое място всеки би седнал да попрочете малко - за да има някаква адекватност за коментарите в тоя сайт... но с твоето IQ някъде около 70, ти вероятно се напълно неспособен да възприемеш информативно дори елементарен текст, ако е повече от 500 думи. То затова ти се налага да заработваш някакви жалки центове като *** - сигурно инвалидната ти пенсия (отпускана ти защото си СОП), не ти стига за да се напиеш !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
ама тя още не е ли?! муахахах.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Стига бе, я кажи на кой ще си продават петрола и газа руснаците ако не е ЕС? На Китай? Ако Путин направи Русия напълно зависима от Китай, ще го призная за най слабия руски президент в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребно мазно същество, с отстояние от рамо до рамо 1 педя, с форма на торба лой, с дълга мазна рядка косица, но плешив отгоре, бачкащ някаква жалка службица за мизерни пари на 50 години и обитаващ наследствената панелка, с нулево внимание от другия пол....та ти ли, тоталния лузър и ***, даваш оценки, беее...?? ...леле майко! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Мазньо, САЩ е най-големия производител на петрол в света. А и сигурно не си чувало с празната ти застраховкопродаваческа кратуна, че различните сортове петрол се обработват по различен начин и "качествения" мордорски петрол всъщност е един от най-евтините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
А дали ако САЩ можеха да купуват качествен петрол от своите приятели арапите, щяха да пълнят гушите на врагът Русия? Ти не само, че не знаеш, че има различни типови петрол, но и ти липсват елементарни мисловни способности. Ти си шутът на тоя форум - нещо като това, което са в световната политика байдън и зеленски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
И за самокритика говори някакъв лyд, който се мисли за Марк Порций Катон Стари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Самокритиката е признак на интелигентност. В твоят случай обаче, наистина не разбирам признак на какво е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още