IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch повиши кредитния рейтинг на Естония

Перспективата за членство в еврозоната е причина за повишаване на доверието към страната, смятат от агенцията

15:33 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch повиши кредитния рейтинг на Естония

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch взе решение да повиши рейтинга на държавните ценни книжа на Естония. Така тя показа положителното си отношение към усилията за контрол на публичните финанси на страната и предстоящото членство в еврозоната.

Кредитният рейтинг на естонския дълг вече е със степен А, след като досега бе оценен с рейтинг ВВВ+, съобщават от агенцията.

„Присъединяването към еврозоната подобрява рисковия профил на Естония, тъй като понижава рисковете, произтичащи от задлъжнялостта на страната в чужда валута, както и от кредитирането с чужда валута на местния пазар“, посочва Дъглас Ренеуик, директор в агенцията.

Според него членството на Естония в еврозоната ще й даде достъп до програмите за кредитиране на Европейската централна банка, което допълнително подобрява перспективите за развитие.

„Публичните финанси на Естония, които са в отлично състояние, както и гъвкавата икономика на страната я правят добре позиционирана за членство във валутния съюз“, добавя Ренуик.

На 12 май Естония получи покана за членство в еврозоната, тъй като изпълни критериите от Маастрихт. Бюджетният дефицит на страната е в размер на 1,7 на сто от БВП, а задлъжнялостта е едва 7,2 на сто, което е най-ниското ниво в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още