IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Естония се ускорява в навечерието на членството в еврозоната

Животът в страната е поскъпнал с 4 на сто на годишна база, което е най-високата инфлация за последните 20 месеца

15:09 | 07.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Естония се ускорява в навечерието на членството в еврозоната

Темпът на инфлация в Естония набира сила в навечерието на членството на балтийската държава в еврозоната. През септември статистиката отчита ръст на потребителските цени от 4 на сто на годишна база, което е най-високото ниво за последните 20 месеца.

През август инфлацията в страната бе 2,9 на сто на годишна база, а предварителните очаквания на анализаторите бяха за поскъпване на живота с 3,5 на сто през септември, съобщава Bloomberg.

С основна заслуга за ръста на инфлацията са цените на храните и горивата, тъй като все по-голяма сила набират страховете, че те ще се повишат значително след 1 януари. Тогава Естония ще се присъедини към еврозоната и ще приеме еврото като своя валута.

През септември храните са поскъпнали с 1,3 на сто на месечна база, което е довело до ръст от 6,6 на сто на годишна база. На това се дължи и две трети от целия ръст на цените, съобщават от националната статистика.

Особено рязко е поскъпнало млякото, като цената му на дребно е скочила с 41,1 на сто на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още