IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първото IPO на Пражката фондова борса от май 2008 е факт

Чешката компания за залагания Fortuna Entertainment успя да привлече 78,3 млн. евро от продажбата на 18,2 млн. свои акции

15:27 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първото IPO на Пражката фондова борса от май 2008 е факт

Първото първично публично предлагане (IPO) на Пражката фондова борса от май 2008 насам стана факт, след като компанията за залагания Fortuna Entertainment се листна на борсата в Чехия, пише Bloomberg.

Чешката компания успя да привлече 78,3 млн. евро от продажбата на 18,2 млн. свои акции, които са 35% от нейния капитал. Броят на акциите, за които инвеститорите са подали поръчки за покупка, е бил близо два пъти по-голям.

Първичното публично предлагане е първото на фондовата борса в Чехия, откакто производителят на въглища New World Resources привлече 2,2 млрд. евро чрез продажбата на акции в средата на 2008 г.

„Събитието е от значение за фондовата борса, защото е ново IPO“, посочват анализатори на брокерската фирма Cyrrus в Бърно. „Това не е голяма компания, но всяка новина от борсата ще привлече вниманието. От маркетингова гледна точка всяко ново листване на компания е полезно.“

Броят на компаниите, търгувани на официалния пазар на Пражката фондова борса, се повишава до 27 с IPO-то на Fortuna Entertainment, но допреди десет години той е бил значително по-голям – 151. В същото време компаниите на официалния пазар на Варшавската фондова борса са се увеличили до 388 спрямо 225 преди десетилетие.

Fortuna Entertainment, която оперира в Централна Европа, е основана преди 20 години. Нейните акции са продадени на цена от 4,30 евро (105,52 чешки крони), близо до най-високата цена от 4,50 евро, обявена от Fortuna на 11 октомври.

Пражката фондова борса изостана от тази във Варшава, след като чешкото правителство предпочете да продаде държавни компании като Skoda Auto AS директно на чужди инвеститори, докато компании като ипотечния кредитор Ceska Sporitelna бяха свалени от борсата. В същото време фондовият пазар в Полша бе подпомогнат от листвания на редица големи държавни компании и от закони, които задължиха всички пенсионни фондове в страната да инвестират 95% от своите средства в местни активи.

Акциите на Fortuna ще преминат от условна към стандартна търговия на 27 октомври, след като книжата, които бяха продадени чрез IPO-то, станат налични по сметките на купувачите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още