IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варшавската борса зае трето място в Европа по нови IPO-та

Пазарът на ценни книжа в Полша се утвърди като лидер в региона с първични публични предлагания за 1,6 млрд. евро през 2009 г.

12:43 | 06.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Варшавската борса зае трето място в Европа по нови IPO-та

Когато чешкият производител на соларни панели Photon Energy решава да търси ново финансиране чрез продажбата на акции преди две години, компанията подминава фондовата борса в Прага и избира да се листне на Варшавската борса вместо това, пише Bloomberg.

Компанията, която проектира системи за добив на енергия от възобновяеми източници, не е единственият пример за чешка фирма, която предпочита да дебютира на борсата в Полша. За растящата популярност на полската борса говори и фактът, че в рамките на 2009 г. на нея е имало първични публични предлагания (IPO) на акции за общо 1,6 млрд. евро.

Стойността на новите IPO-та я нарежда на трето място в Европа след борсовите гиганти NYSE Euronext и Лондонската фондова борса, според проучване на PricewaterhouseCoopers. Общо 117 нови компании са се листнали на Варшавската фондова борса от началото на 2009 г. досега, докато в Прага не е имало IPO от 2008 г., а изтъргуваните обеми на акции са намалели с 53% през последните две години.

„Фондовата борса в Прага за мен е едно интернет кафе, където едни и същи хора винаги търгуват едни и същи 10 до 15 компании“, казва Георг Хотар, който е съсобственик и главен финансов директор на Photon Energy. „Пазарът не отговаря на една от основните си функции - да бъде място, където компаниите могат да набират капитал. В Полша обаче те могат“, допълва той в интервю пред Bloomberg.

Варшавската фондова борса, където броят на листнатите на основния пазар компании се увеличи от 225 през 2000 г. до 385 към момента, ще стане втората публично търгувана фондова борса от развиваща се европейска страна през следващия месец, след тази в Румъния.

Това ще се случи, след като държавата продаде своя дял от 64% в капитала й.

В същото време броят на дружествата, търгувани на основния пазар в Прага, намалява до 26 от 151, тъй като липсата на институционални инвеститори затруднява компаниите при набирането на средства.

Според анализатори все повече чешки компании предпочитат да търсят финансиране извън Чехия. Това обаче накара правителството на страната да вземе мерки, с които да промени правилата за пенсионните спестявания на населението, за да повиши вложенията в местни акции.

Междувременно собственикът на Пражката фондова борса Wiener Boerse обяви, че планира да въведе в Прага платформата за борсова търговия Xetra на Deutsche Boerse, за да привлече повече инвеститори с по-големите възможности, които предлага.

Високата ликвидност на Варшавската фондова борса се дължи от една страна на притока задължителни вложения на пенсионните фондове, а от друга страна на приватизацията на редица големи примамливи държавни компании, която се осъществява чрез борсата. Пенсионните фондове в Полша са задължени по закон да инвестират поне 95% от своя капитал в местни активи.

Освен това данъкоплатците в Полша са длъжни по закон да влагат част от своите осигурителни вноски в някой от 14-те частни пенсионни фонда, които управляват съвместно 201 млрд. полски злоти (70 млрд. долара) към август. Акциите съставляват 33% от инвестициите им, по данни на финансовите регулатори в страната.

Чешките пенсионни фондове в същото време влагат само 4,3% от своя капитал за общо 223 млрд. крони (12,5 млрд. долара) в акции, по данни към юни тази година. Малкият дял се дължи на правилата, които задължават мениджърите на фондове да уреждат всякакви загуби с клиентите си ежегодно, което прави покупката на акции твърде рискована. Чешките пенсионни фондове могат да инвестират до 50% от активите си навън, докато в Унгария ограничението е 35%, а в Полша е само 5%.

Европейската комисия внесе съдебен иск срещу Полша, заявявайки, че страната нарушава правилата на ЕС за свободно движение на капитала заради ограниченията си за инвестициите на пенсионните фондове в чужбина. Според полската държава обаче пенсионните фондове в страната не са обект на регулиране от ЕС. Съдът на Европейските общности все още не е издал решение по съдебния иск.

Новите листвания на компании във Варшава са увеличили три пъти пазарната капитализация на борсата от февруари 2009 насам до 186 млрд. долара. Пазарът на ценни книжа в Полша е вече по-голям от този в Австрия с капитализация от 121 млрд. долара и борсата във Филипините със 127 млрд. долара. Пазарната капитализация на Пражката фондова борса е едва 47 млрд. долара.

Прага изостана от Варшава, след като чешкото правителство реши да продаде държавни компании, като производителя на автомобили Skoda, директно на чуждестранни собственици, а редица големи компании, като кредитора Ceska Sporitelna, бяха свалени от борсата. Освен това компаниите в Полша предпочитат в повечето случаи да се финансират с банкови заеми, а не чрез фондовия пазар, което води след себе си задължението да разкриват финансова информация, според анализатори от KBC Groep в Прага.

Първото IPO в Прага за последните две години може да стане факт преди края на 2010 г., след като стана ясно, че компанията за залагания Fortuna Entertainment Group планира да се листне на борсите в Прага и Варшава преди края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още