IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямото IPO в Европа за тази година се очертава да е в Полша

Най-голямата полска застрахователна компания PZU се очаква да привлече поне 1,9 млрд. долара

17:33 | 06.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Най-голямото IPO в Европа за тази година се очертава да е в Полша

Правителството на Полша и базираната в Холандия застрахователна компания Eureko B.V. ще започнат да приемат през следващата седмица поръчки за записването на акции от първичното публично предлагане (IPO) на PZU SA, която е най-големият полски застраховател.

IPO-то на PZU може да се превърне в най-голямото за Европа от началото на тази година, изпреварвайки това на немската телекомуникационна компания Kabel Deutschland, която привлече 760 млн. евро (1млрд. долара) през март, предаде Bloomberg.

Полската застрахователна компания ще предложи на инвеститорите от 22 до 30% от своя капитал, което се очаква да й донесе приходи от поне 5,5 млрд. полски злоти (1,9 млрд. долара).

През октомври 2009 г. полското правителство и Eureko определиха като долен праг на стойността на PZU сумата от 25 млрд. злоти. По този начин осемгодишният конфликт между тях относно собствеността им в застрахователната компания се разреши, а това създаде възможност и за провеждането на IPO.

При минимална оценка от 25 млрд. злоти намеренията на ръководството да предложи 22-30% от акциите на компанията на пазара оценява IPO-то на 5,5 до 7,5 млрд. злоти, като дори и долната му граница ще го превърне в най-голямото първично предлагане на Стария континент за тази година.

Източници, пожелали анонимност, са посочили пред Bloomberg, че броят на предложените акции, както и ценовият им диапазон, ще се определят през следващата седмица, а търговията с тях на фондовата борса във Варшава ще започне в седмицата след 10 май.

Това ще е първото от серия планирани от полското правителство IPO-та за 2010 г. Държавата има за цел да привлече 10 млрд. долара чрез продажбата на свои дялове в редица компании, в това число и четири енергийни групи, както и дела във Варшавската фондова борса.

Ръководството на фондовата борса в Полша прогнозира, че стойността на IPO-тата на държавни и частни компании в страната през тази година може да достигне рекордна стойност в 19-годишната история на Варшавската борса. От там очакват до 20 първични публични предлагания до края на 2010 г.

Поематели на емисията ще бъдат Credit Suisse и Morgan Stanley, заедно с най-голямата полска банка PKO Bank Polski SA и Bank Ochrony Srodowiska SA.

Общо 13 компании се листнаха на основния сегмент на Варшавската фондова борса през 2009 година, в това число полската енергийна компания PGE SA, която привлече 5,97 млрд. злоти (2 млрд. долара) в най-голямото IPO за Европа за миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още