IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите в Турция падат въпреки динамичния растеж на икономиката

Централната банка на Турция неочаквано намали основния си лихвен процент до 6,25%

15:45 | 20.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвите в Турция падат въпреки динамичния растеж на икономиката

Турската централна банка намали неочаквано основния си лихвен процент за втори пореден месец въпреки динамичните темпове на растеж на турската икономика.

По този начин паричната институция продължи с „експерименталната” си парична политика, която включва понижение на лихвените проценти с цел отслабване на турската лира и свиване на дефицита по текущата сметка на страната, пише Bloomberg.

Централната банка намали основния си лихвен процент с 0,25 процентни пункта до рекордно ниското ниво от 6,25%. Мнозинството от икономистите, анкетирани от Bloomberg, прогнозираха, че лихвените проценти в страната ще останат без промяна.

Турската лира се понижи с 1,1% до 1,566 лири за долар след решението, а лихвените проценти по двегодишните турски държавни облигации паднаха с 9 базисни пункта до 7,38%.

Гуверньорът на Турската централна банка Дурмус Йълмаз сигнализираше през последната година, че увеличението на лихвените проценти ще бъде следващата стъпка в паричната политика.

На 16 декември обаче централната банка понижи лихвените проценти в стремежа да ограничи притока на спекулативни парични потоци, причинен от високите лихвени нива в страната.

Освен това чрез понижението на лихвените проценти централната банка има за цел да намали курса на турската лира, а оттам и търговския дефицит на страната.

Турската лира се е понижила с 4,6% срещу долара след лихвеното решение на 13 декември и падна до шестмесечно дъно от 1,578 лири за долар на 11 януари.

Инфлацията в Турция забави темповете си на растеж до 6,4% на годишна база през декември, което е най-ниското й ниво за последните 12 месеца. Инфлацията в Турция се е понижила от 73% през 2002 г.

Централната банка се бори с поскъпването на лирата с понижения на лихвените проценти, но в същото време се опитва да овладее бума в потребителските разходи и в кредитирането чрез увеличаване на задължителните банкови резерви.

Делът от депозитите, който банките трябва да дължат като резерви при централната банка се увеличи от 6% на 8% на 17 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още