IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от бежанци обтяга отношенията между Гърция и Турция

Решението на Турция да въведе безвизов режим за страни от Близкия Изток и Африка доведе до вълна от нелегални имигранти към ЕС

08:00 | 19.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Вълна от бежанци обтяга отношенията между Гърция и Турция

Решението на Турция да отвори границите си за безвизов режим на пътуване за страни от Близкия Изток и Африка е довело вълна от нелегални имигранти към Европейския съюз, които могат да затруднят и без това тежките икономически и бюджетни реформи в Гърция.

Това коментират пред Wall Street Journal гръцки погранични служители.

За да спре притока от имигранти, Гърция планира да построи ограда по границата си с Турция в близост до най-северния гръцки град Орестиада. Той се намира на 2 км западно от р. Марица, която е естествена граница между двете страни.

Според подполковник Осман Акдениз, който е командир на турската граница, оградата само ще привлече още повече имигранти към еврозоната.

Погранични служители от Гърция и ЕС също докладват за големия приток на незаконни имигранти, които са се насочили директно от Турция към Шенгенската зона, на която Гърция е член.

„Всеки може да стигне лесно до Истанбул със самолет с евтините билети от Мароко, Алжир, Тунис и така нататък. След това има три часа път с автомобил до Одрин и кратка разходка, за да се стигне до Гърция“, казва Георгиос Саламакас, ръководител на полицията в района на Орестиада. Това прави разходите на трафикантите на хора още по-малки, понякога само до 200 евро, в сравнение с хилядите, които плащат, за да превеждат нелегално хора по опасните морски пътища, посочва още той.

По данни на Frontex – агенция, предоставяща услуги за защита на европейските граници, която има 175 служители по гръцката граница с Турция, Гърция е източник на 90% на всички случаи на нелегално преминаване в ЕС. Оценките за броя на имигрантите, които сега живеят в Гърция, варират в диапазон от 500 хил. до 2 млн. души, което е огромно число за нация от 11 млн., която е свикнала по-скоро да праща емигранти в чужбина, отколкото да приема чужди такива.

В Гърция недоволството срещу имигрантската вълна се засилва. Антиимигрантски протести доведоха до сблъсъци между полиция и протестанти през уикенда. Потокът от имигранти е нежелан, защото би създал натиск върху публичните финанси в момент, в който страната е в дълбока рецесия и прилага мащабни бюджетни икономии.

През последните години Турция подписа споразумения за безвизово пътуване със Сирия, Иран, Ливан, Мароко, Тунис, Либия и Йордания. Гражданите на други страни, включително Ирак, могат да купуват визи на границата. Според гръцки гранични служители промените в безвизовия режим са били от голяма полза за имигрантите, които допреди това са използвали други, по-опасни маршрути през Средиземно море.

Гръцката полиция е изчислила, че над една четвърт от 50-те хиляди служители в системата и близо една четвърт от годишния бюджет на полицията от 200 млн. евро са ангажирани в борбата с незаконната имиграция. Това ограничава и силите за борба с растящите безредици в Гърция, причинени заради болезнените последици от рецесията.

Не е ясно дали заграждението в близост до Орестиада може да реши тези проблеми. Оградата ще е само 12,5 километра дълга, следвайки границата, която преминава през завой на река Марица, която образува 200-километров пограничен участък между Северна Гърция и Северна Турция.

Организирана обиколка по турската граница с полковник Акдениз показва множество термални камери, бронирани автомобили, военни части и специално обучени кучета, разпределени по протежението на реката. Бързото й течение и опасността от хипотермия са най-големите заплахи за имигрантите през зимата, които, по неговите думи, често мокрят дрехите си, за да не бъдат засечени от термалните камери.

Ръководителят на полицията в района на Саламакас не е убеден в усилията на турските му колеги да спрат потока от имигранти. Той показва видео, на което се вижда как група от имигранти се разхожда в близост до турската граница с Гърция. „Това е един от най-добре контролираните райони от военните в Турция", казва той. "Може да си направите заключение колко внимателно я охраняват."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
бил съм граничар и тая работа с кльона може да спре само някоя овца или крава или човек който е много много ***. Има по-ефективни методи вече. Комбинацията от станции за набюдение с мобилни екипи и заграждения е едниственото решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
А като си помисля че Турция се надява на членство в ЕС....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 13 години
Значи кльонът от татово време е още актуален, с граничните застави и цялата охрана на държавната граница както си беше, пази и от нежелани емигранти и от епидемийте на шап и др. болести по чифтокопитните. Както се казва нищо ново, само не знам дали вече не са разпродали бодливата тел на стария кльон с участъковите гърнета на скраб за пари, щото в тия райони безработицата е ужасяваща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
Ogibogi
преди 13 години
Веднага, незабавно да започне да се строи стена по границата с Турция...дано и България да се включи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още