fallback

Русия създава фонд за 10 млрд. долара за съфинансиране на инвестиционни проекти

Досега повечето компании за дялов капитал обмисляха изключително предпазливо Русия като инвестиционна дестинация

12:18 | 07.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Руското правителство ще създаде фонд на стойност 10 млрд. долара, който ще съфинансира проекти на международни компании за дялов капитал, като целта е да се привлече чуждестранен капитал към страната, предаде Financial Times.

Според източници на изданието, запознати с въпроса, правителството е поискало от Goldman Sachs неофициално да ръководи проекта за създаването на фонда.

Отделно правителството ще създаде и комисия, която да дава съвети на президента Дмитрий Медведев относно превръщането на Москва в международен финансов център. Сред членовете на комисията ще са главният изпълнителен директор на Goldman Лойд Бланкфейн, основателят на инвестиционната група Blackstone Стив Шварцман, изпълнителните директори на JPMorgan Chase и на Bank of America Джейми Даймън и Брайън Мойнихан, както и представители на BNP Paribas и UniCredit.

Инициативата за създаването на фонда е на президента Медведев, са посочили източниците на FT. Сред компаниите, с които правителството се е свързало във връзка с проекта, са Apollo Management, Blackstone и Carlyle, които все още не са дали отговор, както и фондове от Близкия изток.

Досега повечето компании за дялов капитал обмисляха изключително предпазливо Русия като инвестиционна дестинация, посочва FT. През последните десет години от Carlyle на два пъти създаваха в страната инвестиционни екипи, които след това бяха разпускани.

На пресконференция в Берлин, проведена на 1 март, съоснователят на Carlyle Дейвид Рубинщайн заяви, че възвръщаемостта, която може да се постигне в Европа, не е съизмерима с рисковете, които се поемат в страната. Той е определил Русия като „относително по-малко привлекателна“ за инвестиции от другите страни от групата БРИК (Бразилия, Индия и Китай).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:22 | 09.09.22 г.
fallback