IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия прие нови бюджетни съкращения по искане на МВФ и ЕС

Латвия се надява до 2012 година да ограничи бюджетния си дефицит под прага за влизане в еврозоната от 3% от БВП

21:51 | 14.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p><i>Снимка: sxc.hu</i></p>

Снимка: sxc.hu

Латвийският парламент прие нови бюджетни съкращения на стойност 50 млн. лата (100 млн. долара) по искане на Международния валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) днес, предава DPA.

Представители на МВФ и ЕК са на посещение в балтийската страна по повод на преговорите за следващия кръг от бюджетни ограничения, насрочени за 2012 г.

Приетите бюджетни икономии са допълнение към съкращенията за 525 млн. долара в бюджета за 2011 година, одобрени през декември 2010 г., след като МВФ и ЕС настояха фискалната дисциплина в страната да се затегне повече.

Латвийският премиер Валдис Домбровскис посочи, че чрез намаляването на разходите за 2011 г. размерът на необходима за бюджета през 2012 финансовата консолидация ще бъде "намален значително" до максимум 180 млн. лата (366 млн. долара).

Приключването на поредния кръг от преговорите с МВФ и Европейския съюз (ЕС) трябва да отвори вратата за връщането на Латвия на международните финансови пазари по-късно през тази година, за да рефинансира дълга си.

Латвия се обърна към МВФ и ЕС за спасителен заем от 7,5 млрд. евро през 2007 г. след краха на една от най-големите латвийски банки. Икономиката на страната се сви с драстичните 18% през 2009 година и оттогава насам се възстановява бавно.

Латвия се надява до 2012 г. да ограничи бюджетния си дефицит под прага от 3% от брутния й вътрешен продукт. Това е един от критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната.

Целта на Латвия е да въведе еврото през 2014 година, след като през тази година Естония стана първата бивша съветска република, която се присъедини към валутния блок.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още