fallback

Обсъждат безпрецедентни мерки за външна намеса в Гърция

Страните от еврозоната и МВФ ще участват при събирането на данъците и извършването на приватизация в замяна на нови кредити за Атина

13:41 | 30.05.11 г. 14
Автор - снимка
Създател

Лидерите на страните от еврозоната преговарят за безпрецедентна външна интервенция в гръцката икономика. Сред обсъжданите мерки са участие в събирането на данъци, както и в планираната от правителството приватизация. В замяна на това Атина ще получи нови спасителни заеми, пише Financial Times.

Запознати с преговорите лица посочват, че в пакета, който се договаря, са включени и клаузи, касаещи частните инвеститори, притежаващи гръцки облигации. Те ще могат да удължават сроковете, по които гръцката държава трябва да извършва плащанията към тях, твърдят те.

Целта на новите мерки е поне половината от 60-те млрд. евро, от които Атина ще се нуждае до края на 2013 година, да може да бъдат събрани без необходимостта от нови кредити. Голяма част от тези намерения са свързани с продажба на активи и промяна на схемите за погасяване на съществуващи дългове.

Според оценки на страните от еврозоната и Международния валутен фонд Гърция ще има нужда от допълнителни 30-35 млрд. евро, освен вече договорените 110 млрд. евро за страната.

Източниците на FT обаче посочват, че почти всеки елемент от новия план среща сериозна опозиция от поне едно от правителствата в еврозоната. Европейската централна банка също е сериозна пречка в разговорите, тъй като се противопоставя на каквото и да е преструктуриране на гръцките дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
fallback