IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат безпрецедентни мерки за външна намеса в Гърция

Страните от еврозоната и МВФ ще участват при събирането на данъците и извършването на приватизация в замяна на нови кредити за Атина

13:41 | 30.05.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
Обсъждат безпрецедентни мерки за външна намеса в Гърция

Лидерите на страните от еврозоната преговарят за безпрецедентна външна интервенция в гръцката икономика. Сред обсъжданите мерки са участие в събирането на данъци, както и в планираната от правителството приватизация. В замяна на това Атина ще получи нови спасителни заеми, пише Financial Times.

Запознати с преговорите лица посочват, че в пакета, който се договаря, са включени и клаузи, касаещи частните инвеститори, притежаващи гръцки облигации. Те ще могат да удължават сроковете, по които гръцката държава трябва да извършва плащанията към тях, твърдят те.

Целта на новите мерки е поне половината от 60-те млрд. евро, от които Атина ще се нуждае до края на 2013 година, да може да бъдат събрани без необходимостта от нови кредити. Голяма част от тези намерения са свързани с продажба на активи и промяна на схемите за погасяване на съществуващи дългове.

Според оценки на страните от еврозоната и Международния валутен фонд Гърция ще има нужда от допълнителни 30-35 млрд. евро, освен вече договорените 110 млрд. евро за страната.

Източниците на FT обаче посочват, че почти всеки елемент от новия план среща сериозна опозиция от поне едно от правителствата в еврозоната. Европейската централна банка също е сериозна пречка в разговорите, тъй като се противопоставя на каквото и да е преструктуриране на гръцките дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Добре си го синтезирал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
junks
преди 12 години
Когато някой има да дава 100 евро на банка да му мисли как ще ги връща, но ако има да дава 100 милиона на банката да му мисли банката как ще си ги взема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 12 години
ако не дадат заем на Гърция няма да е добре за много европейски банки но ще е по зле за самите гърци за техните пенсии заплати и инвестиции в съседни държави които бяха правени с европейски пари.единственият изход е приватизация на техните активи и намаляване на бюджетните им разходи разбирай пенсии заплати в бюджетният им сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Средните разходи на домакинство в Гърция са 2 000 евро, в България 400 евро. Взимат поне 5 пъти по-високи заплати от нас. Дали са по-мързеливи от нас, не знам, но определено живот си живеят, без да са го заработили. Това е факт от много години, но в момента гръцкия балон се спука.А, колегата, който ми коментира дълга на Гърция и за какво е предназначен, нека първо прочете нещо на тази тема как се отпуска дълг, как се договаря, кой и как го харчи и как връща. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Ами тоя дълг кой го е натрупал, да не западните банки да са харчили заемите които са давали и в момента продължават да са постоянно на минус, докога ще им плащат сметките, то и при нас 40 % са на държавната ясла, но поне взимат по-малко пари и ние сме същите търтеи, де да имаше и на нас да ни дадът пари щяхме да ги налапаме без да се замислим, ама няма и си кютаме в мизерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
blashyrkh-bg
преди 12 години
Парите хич не отиват за пенсии и заплпати, а за лихвата по националния им дълг ;) Реално те сами трябва да излезат от калта с данъчнуи реформи и някакви стимулации, което няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
men79
преди 12 години
Гърците трябва да затегнат коланите и то здраво, а не да стачкуват и да разбиват допълнително отатъците от икономика ( както и туризма в момента, от където предполагам са имали преди значителни приходи). Заплатите трябва да им бъдат намалени драстично, трябва да получават толкова, колкото са изработили, произвели, а не стачка, стачка....... Да вземем тогава и ние да стачкуваме и да искаме заплати от поне по 1500 евро..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
опитвам се да ви обесня как се играе тази игра , но очевидно не искате да разберете - парите отиват за погасяване на дългове , а не за пенсии , заплати и бонуси . моля ви се недейте да говорите наизуст разни измишльотини . ЕС дава пари на банкстърите , не на Гърция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Ще се опитам да ти разясния някои неща. Парите, които отиват в Гърция, отиват в техния бюджет, а от там за приличните им пенсии, заплати и бонуси, които по никакъв начин не са адекватни спрямо ситуацията, в която се намират. Относно това, кой кого храни, тези пари, които се дават в Гърция, няма как да бъдат върнати. Това означава, че дълга ще бъде погасен по друг начин - чрез инфлация. Тези, които спестяват, в т.ч. ние българите, ще платим техния охолен и мързелив живот, като ни изгорят спестяванията. ЕС не се намесва в суверенитета на една страна - ЕС дава едни пари срещу мониторинг на икономиката им. ЕС вижда, че потъват огромни пари без никакъв ефект. Гърция не излиза от калта. Всичко се прави с цел замазване очите на европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
За да се разбере ситуацията в Гърция, трябва да се знае, че те са в Капана на парите"Капан на парите означава: Капан е ползване на Незлатни пари, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.Причината за съществуване на тази клопка е наличие на Грешка на Джон Лоу в европейско финансово управление.Грешка на Джон Лоу означава По инициатива на Джон Лоу създадена грешка ползване на Незлатни пари, при запазен начин на държавно финансово управление от време със Златни пари.Сега мутацията на Капана на парите в Гърция е на степен Криза.При запазване на представената европейска управленска грешка - за Гърция последиците са развитие на криза.За неутрализиране на Капана на парите е потребно подобрено държавно финансово управление с Модел Ресурси М.Употребата на Модел Месурси М води до намаление на държавни разходи и наличие на допълнителни бюджетни приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още