IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат безпрецедентни мерки за външна намеса в Гърция

Страните от еврозоната и МВФ ще участват при събирането на данъците и извършването на приватизация в замяна на нови кредити за Атина

13:41 | 30.05.11 г. 14
Автор - снимка
Създател
Обсъждат безпрецедентни мерки за външна намеса в Гърция

Лидерите на страните от еврозоната преговарят за безпрецедентна външна интервенция в гръцката икономика. Сред обсъжданите мерки са участие в събирането на данъци, както и в планираната от правителството приватизация. В замяна на това Атина ще получи нови спасителни заеми, пише Financial Times.

Запознати с преговорите лица посочват, че в пакета, който се договаря, са включени и клаузи, касаещи частните инвеститори, притежаващи гръцки облигации. Те ще могат да удължават сроковете, по които гръцката държава трябва да извършва плащанията към тях, твърдят те.

Целта на новите мерки е поне половината от 60-те млрд. евро, от които Атина ще се нуждае до края на 2013 година, да може да бъдат събрани без необходимостта от нови кредити. Голяма част от тези намерения са свързани с продажба на активи и промяна на схемите за погасяване на съществуващи дългове.

Според оценки на страните от еврозоната и Международния валутен фонд Гърция ще има нужда от допълнителни 30-35 млрд. евро, освен вече договорените 110 млрд. евро за страната.

Източниците на FT обаче посочват, че почти всеки елемент от новия план среща сериозна опозиция от поне едно от правителствата в еврозоната. Европейската централна банка също е сериозна пречка в разговорите, тъй като се противопоставя на каквото и да е преструктуриране на гръцките дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 6
all_trader2
преди 12 години
недей да дрънкаш врели - некипели . 1-во парите , които отиват за "спасяване" на Гърция реално отиват за спасяване на евро - банкстърите . 2-ро не ги храним ние , а ,че ние живеем зле е по вина на нашите политици, които крадат като обезумели . не виждам какво са ти виновни гърците тук .3-то гърците не са *** като нас , че да си разпродават на безценица имуществото .4-то - това ,което искат да направят господата упралвяващи ЕС е да се намесят в суверинитета на една независима държава . Ако продължава така Европа ще се разпадне със сигурност , защото е превърната във финансово чудовище
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
1 - гърците се очертават като *** на ЕС, чиста проба ***. Трябва им безмилостна финансова дисциплина, да им изпоизкупят островите, предприятията и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Не знам защо, но това вече изглеждат панически действия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Гърците изпиха и изядоха 110 млрд. евро, а ЕС ще налее още 35 млрд. евро в кацата без дъно. И до кога така? Другата година ще им трябват още 50 млрд. евро и така ще си живеят мързеливите гърци с пенсии от по 1000 евро, а такива като нас с пенсии от по 120лв ще ги храним.Наложителна и безпрецедентна е само една мярка - Гърция да бъде изключена от еврозоната. В момента гърците се пекат на бавен огън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още