IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Гърция трябва да бъдат разрешени до края на юни

Между ЕЦБ и страните от еврозоната има огромни различия относно начините за подпомагане на гръцкото правителство

10:05 | 31.05.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Проблемите на Гърция трябва да бъдат разрешени до края на юни

Лидерите на страните от еврозоната ще вземат окончателно решение относно предоставянето на допълнителна помощ за Гърция до края на юни. На този етап те напълно изключват възможността за „цялостно преструктуриране” на дълговете на страната, посочи ръководителят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

Очаква се проверяващи от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка да започнат задълбочен преглед на напредъка, който Гърция е постигнала при посрещането на ангажиментите, поети при договарянето на спасителния пакет от 110 млрд. евро, пише Bloomberg.

Едва след това лидерите на страните от ЕС ще изградят план за допълнителна помощ, уточнява Юнкер.

„Очакваме окончателното решение на проверяващите. От тяхната позиция ще се определи и нашата, така че все още е твърде рано. Ще се опитаме да разрешим проблемите на Гърция до края на юни”, обясни Жан-Клод Юнкер.

Съгласно условията на спасителния пакет Гърция трябваше да се завърне на финансовите пазари през следващата година и да пласира облигации на стойност около 30 млрд. долара. Към момента обаче доходността по десетгодишните правителствени облигации на страната е 16,4 на сто, което е повече от два пъти над цената на спасителните кредити.

Това означава, че Гърция ще има нужда от допълнителни кредити, за да финансира увеличаващата се дупка във финансирането. В тази ситуация МВФ дори заплаши, че ще спре да кредитира гръцкото правителство, докато ЕС не обясни как точно ще помогне на страната.

За момента ЕС и ЕЦБ се разграничават относно вариантите за подпомагане на Атина. Някои от европейските лидери призовават към отпускане на нови кредити и „препрофилиране” на част от съществуващите облигации. Това може да стане при съгласие от страна на сегашните облигационери матуритетът на дълговете да бъде удължен.

Позицията на ЕЦБ е, че „препрофилирането” на дълга може да се тълкува като преструктуриране и съответно банкрут, което ще принуди институцията да приема гръцки облигации като обезпечение по операциите за подпомагане на финансовата система. Това би изтеглило огромни капитали от гръцките банки, където е съсредоточена основна част от държавния дълг на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
varna
преди 12 години
Проблемите на Гърция ако се решат до края на десетилетието, ще бъде невиждан успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
diado mrass
преди 12 години
Чиновниците в Брюксел отдавна са му изтървали края. Липсата на координация, дисциплина и ясна дългосрочна политика ще се върне като бумеранг върху съюза. Гърция е само началото и колкото повече се протака с "ножа", толкова по "кървава" ще е "операцията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още