IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може да спре ликвидността за кипърските банки

Църквата на острова има желание да участва в преодоляването на кризата и да ипотекира активи, за да инвестира в правителствени облигации

12:14 | 20.03.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ може да спре ликвидността за кипърските банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати финансирането за кипърските банки на 22 март, ако не бъде подготвен нов стабилизационен план, предупреди австрийският министър на финансите Мария Фектер, цитирана от ИТАР-ТАСС.

"Кипърските банки няма да възобновят работа в петък, ако няма нов стабилизационен план. ЕЦБ ще престане да им предоставя ликвидност в рамките на програмата на банката за финансиране на банките в еврозоната", посочи Фектер.

Междувременно руският предприемач и политик Михаил Прохоров изрази увереност, че руският бизнес може да помогне на Кипър при разрешаването на финансовите проблеми на страната.

"Ако мислим, че Русия изобщо не е засегната от финансовата криза в Кипър и ЕС, то дълбоко се заблуждаваме. ЕС е най-големият ни търговски партньор, а Кипър е сред тройката най-големи инвеститори в икономиката ни", пише Прохоров в статия, публикувана днес в руския всекидневник "Ведомости".

Според бизнесмена Кипър трябва да привлече Русия наравно с ЕС като "равноправен трети участник" в решаването на проблема. "Русия вече е кредитор на Кипър, има достатъчно финансови възможности за спасяване на финансовата система на Кипър чрез пазарни методи", подчертава той.

Бизнесменът предлага план за спасяване на острова и подчертава, че кипърските власти трябва да предоставят на банките възможност да "се докапитализират чрез средствата на вложителите или по някакъв друг начин".

“Банките няма да се оправят без помощта на държавата и бизнеса при привличането на допълнителни ликвидни средства, но при подобен вариант конкурентни предимства биха имали банките с по-правилна политика на управление на риска и имащи възможност да привлекат допълнителен капитал, например от акционерите си", посочва той. 

В частност бизнесменът е уверен, че "кипърският клон на руската банка ВТБ при подкрепа от компанията майка би могла да си осигури необходимите допълнителни средства, без да изземва парите на клиентите си". 

Политикът е убеден, че, ако въведе посочените мерки, Кипър ще може да запази изрядно вече подкопаното вече доверие на инвеститорите, а Русия да демонстрира активна позиция в европейското пространство.

Същевременно финансовият министър на Кипър Михалис Сарис е на посещение в Москва, където направи опит да получи подкрепата на Русия, след като снощи парламентът в Никозия отхвърли въвеждането на данък върху банковите депозити в замяна на европейския спасителен план. Споразумение за заем не беше постигнато, затова преговорите ще продължат по-късно и на друго място, информират ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

По думите на Сарис се е състояла “честна дискусия” преговорите са били конструктивни, като е било подчертано колко трудна е ситуацията.  "Нямаше предложения, нищо конкретно. Доволни сме от доброто начало", допълни той.

Междувременно от кипърската православна църква съобщиха, че ще предоставят църковни активи, за да помогнат за излизане на страната от финансовата криза, предаде АП. След среща с президента Никос Анастасиадис главата на църквата архиепископ Хризостом съобщи, че църквата има желание да ипотекира активите си и да инвестира в правителствени облигации. 

Църквата има значително богатство, акции в банка и пивоварна, посочва агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
просто, така или иначе на всички "горе" им е ясно и затова цирка "долу" е такъв! нищо "долу" няма никакво значение... само по себе си , освен, ако не е подчинено на това "горе"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
...църквата ще ипотекира активите си и ще инвестира в правителствени облигации. Какво ли се върти в главата на архиепископ Хризостом. Дали си мисли, че църквата ще спечели от тези инвестиции, или се надява, че на банкерите няма да им стиска да отнемат църковни имоти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още