IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са опциите пред Кипър?

Недоволството срещу данъка върху депозитите дава резултат, поне засега

08:20 | 20.03.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са опциите пред Кипър?

Кипър, един от най-малките членове на Европейския съюз, се превърна в поредната жертва на продължаващата вече няколко години криза в еврозоната. Подобно на Гърция, Ирландия и Португалия, страната се съгласи да получи спасителен пакет от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

За разлика от другите държави обаче, в този случай спестителите ще трябва да участват в спасяването на държавата и да заплатят част от разходите.

Това предизвика гняв сред населението и правителството на Кипър бързо се насочи към предоговаряне на сделката. Вчера депутатите в националния парламент се обявиха против решението за налагане на еднократен данък върхи вложителите в банките и това повдигна много въпроси, пише ВВС.

И така, какви са сценариите от тук нататък?

Сценарий 1 - Сделката минава, животът продължава

След няколко отлагания на гласуването в парламента в крайна сметка депутатите отхвърлиха настоящото предложение за облагане на вложителите. Решението обаче не е окончателно, тъй като вероятно на гласуване ще бъдат подложени различни варианти на споразумение.

Дори ако сделката бъде предоговорена с Европейския съюз, съвсем не е ясно дали кипърското общество ще приеме условията. В момента бъдещето на страната е поставено на карта, като президентът вече предупреди, че отхвърляне на предложенията заплашва Кипър с банкрут.

Но относително малкия размер на икономиката на Кипър и ограничените експозиции на други европейски банки към страната означават, че инвеститорите не са притеснени от зараза и разпростиране на кипърските проблеми към други страни от еврозоната.

В крайна сметка ако сделката мине, всичко ще продължи по стария маниер след спасяването на другите закъсали държави – ще последва период на успокоение и увеличаване на доверието.

Сценарий 2 – сделката минава, но с цената на разклатено доверие

Дори и при постигането на някакъв компромис, може да видим дългосрочни негативни ефекти върху Кипър и еврозоната. На вътрешната сцена решение за изземване на процент от депозитите ще предизвика масово недоволство срещу правителството. В такъв случай за него ще е много трудно да наложи мерки за съкращаване на разходите, които да получат подкрепа.

Примерите с Гърция и Испания ясно показват гражданското недоволство от подобни мерки.

На ниво еврозона спасяването на Кипър повдига много въпроси за начина, по който европейските власти се справят с кризата в еврозоната. Сделката със страната е безпрецедентна – това е първият случай, в който сметките на обикновените спестители не са защитени.

Това може да разклати доверието в начина, по който ЕС се справя с кризата и да предизвика опасения за евентуалните бъдещи мерки по спасяването на държави, които изпаднат в беда.

Някои анализатори предупредиха, че сделката поставя опасен прецедент и може да доведе до банкова паника в други страни, където вложителите се притесняват, че банковите им сметки могат да бъдат ограбени ако държавите им попаднат в неприятности.

Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 35 rate down comment 9
Сините камъни
преди 11 години
Не, ЕС трябва да се разтури. Досега само унижения! Стига 24 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 37 rate down comment 9
Сините камъни
преди 11 години
Въпросът е, кои са режисьорът и сценаристът на това порно и на кого му харесва да го гледа!Не казвам, че на 100% трябва да се вярва на филмите, но филмът за Гърция, "Дългокрация", има го на: d o k u m e n t a l n i. c o m, си е доста показателен.И тогава и сега твърдя, че ЕС не е създаден за хората, а за да се създаде ЕЦБ.Кой беше казал, че централната банка, е по-опасна от постоянна войска. Имам някъде из книгите, ако трябва ще цитирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 33 rate down comment 9
21.12.2012
преди 11 години
Ето защо е нужна обща бюджетна политика за ЕС. Динамичните (дългосрочни ефекти) от интеграцията са разширяване на вътрешния пазара, засилване на конкуренцията (положителни ефекти) и преразпределение на ресурси между страните (отрицателен ефект - отлив на ресурси от по-слабо развитите към по-развитите страни).Погледнете глобално на нещата - днес населението на Европа е 7% от това на света, до 2050 г. ще намалее до 4%. По-добре е ЕС да просъществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 54 rate down comment 10
Ибн ал Кан
преди 11 години
Няма фалити - няма капитализъм!Всичко това, дето от 4 години се случва и в USА, и в Гърция и в ЕС, като цяло е едно порно!Ако имаше капитализъм, щеше да има трупове на банкери, които както през 1929 са скачали през прозорците.Ако имаше капитализъм, то отдавана да сме забравили за тази агония в Гърция и по цяла Южна Европа. Сега щеше да има растеж, щото гнилоча в банките и бюджета щеше да бъде изхвърлен с фалита!Няма срамно да се излезе от еврозоната!ОЧЕВАДНО е, че държави с различно ниво на развитие, култура и бюдж. политика не могат да споделят обща валута!Борбата да не фалира корумпираната, шуро-баджанашка гръцка икономика всъщност дърпа назад цялата еврозона. Борбата да се запази един мним стандарт.Не може да има интеграция на държави с различно развитие!Това е все едно да смесите кофа с топла и студена вода!Корените на ЕС идват от естествени иконом. съюзи на държави със сходно ниво на развитие. Сега не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 48 rate down comment 10
deant
преди 11 години
Ако говорим за фалити, неможем да говорим за гарантиране на депозити. Всичко е навързано, ако спасяваме банки спасяваме хората сглупили да вложат в тях. Същото е с гаранцията на депозитите - спасяваме сглупилите хора да пазят пари във фалирали банки. Ако банката фалира и не може да бъде изкупена от друга банка, защо държавата да плаща депозитите от данъците на всички? Като си говорим за пазарна икономика - позволете на всички да фалират. Звучи крайно - но е напълно във логиката на свободния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 35 rate down comment 9
lordrad
преди 11 години
Да вземат да гласуват поправки в закона за защита на депозитите с нова поправка "гарантират се на 100% всички депозити до 100 евро" мисля ще бъде честно и хармонично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 38 rate down comment 10
lordrad
преди 11 години
Значи в банките на Кипър няма никакви ама абсолютно никакви пари и те и да искат не могат да отворят без пресни и топли парички от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 43 rate down comment 10
lordrad
преди 11 години
Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изрази снощи съмнение, че банките в Кипър ще могат да отворят отново врати, след като прекратиха дейността си в събота заради преговорите с международните институции, предаде АП. По думите на Шойбле двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако разполагат с ликвидност, осигурена им спешно от ЕЦБ. "Някой трябва да обясни това на кипърците", каза германският министър в интервю за тв канал Цет Де Еф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 38 rate down comment 8
iivanoff
преди 11 години
като си подредиш нещата, ще видиш колко много време ще имаш :)УСПЕХ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 8
nobel
преди 11 години
Ти пак започна да говориш малко със загадки. Направо ти се чудя как ти остава време да пишеш. Аз откак започнах да усещам накъде се движат нещата започнах да подреждам собствените си работи и нямам никакво време. По едно око хвърлям само понякога. Успех на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още