IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са опциите пред Кипър?

Недоволството срещу данъка върху депозитите дава резултат, поне засега

08:20 | 20.03.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са опциите пред Кипър?

Сценарий 3 – Парламентът казва не, Кипър банкрутира

Може би най-лошия сценарий е очертан от кипърския президент Никос Анастасиадис, който предупреди, че неуспехът на споразумение за спасителен план ще доведе до изпадане в несъстоятелност на правителството, срив в банковия сектор и страната излизане от еврозоната.

Президентът Анастасиадис каза, че по време на преговорите е станало ясно, че провал би довел до спиране на подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която все още държи над водата двете най-големи банки в страната.

Няма официален механизъм за излизане от еврозоната, така че не е ясно как това ще се случи, но кипърските политици ясно разглеждат излизането от еврозоната като много сериозна заплаха.

Съставът на парламента дава на президента съвсем крехко мнозинство, което поставя всяко ключово гласуване под съмнение.

Сценарий 4 – Парламентът гласува с не, но Кипър отново се обръща към ЕС

Алтернативен план за действие на кипърските политици за избягване на държавен банкрут е при евентуален отказ на парламента да одобри споразумението правителството да се обърне отново към ЕС и МВФ с надеждата за по-щедро предложение.

Такова би могло да включва увеличение на размера на спасителния план над 10 млрд. евро, което ще намали нуждата да се бръкне в джоба на спестителите. Това не е невероятно с оглед малкия размер на кипърската икономика, особено в сравнение с Гърция, която досега се е споразумяла да получи 240 млрд. евро.

Готовността за компромис обаче ще зависи от настроението на страни-кредитори като Германия, където общественото мнение вече е против спасяването на периферните държави.

Сценарий 5 – по-голяма роля за Русия

Русия вече отпусна на Кипър 2,5 млрд. евро, смята се че руски граждани държат в кипърски банки 20 млрд. евро. Официално лидерите на Русия изразиха недоволство, че не са въвлечени в разговорите за спасяване на Кипър.

Все още обаче е съмнително дали ЕС ще позволи да Русия да се включи в спасяването на островната държава.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 35 rate down comment 9
Сините камъни
преди 11 години
Не, ЕС трябва да се разтури. Досега само унижения! Стига 24 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 37 rate down comment 9
Сините камъни
преди 11 години
Въпросът е, кои са режисьорът и сценаристът на това порно и на кого му харесва да го гледа!Не казвам, че на 100% трябва да се вярва на филмите, но филмът за Гърция, "Дългокрация", има го на: d o k u m e n t a l n i. c o m, си е доста показателен.И тогава и сега твърдя, че ЕС не е създаден за хората, а за да се създаде ЕЦБ.Кой беше казал, че централната банка, е по-опасна от постоянна войска. Имам някъде из книгите, ако трябва ще цитирам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 33 rate down comment 9
21.12.2012
преди 11 години
Ето защо е нужна обща бюджетна политика за ЕС. Динамичните (дългосрочни ефекти) от интеграцията са разширяване на вътрешния пазара, засилване на конкуренцията (положителни ефекти) и преразпределение на ресурси между страните (отрицателен ефект - отлив на ресурси от по-слабо развитите към по-развитите страни).Погледнете глобално на нещата - днес населението на Европа е 7% от това на света, до 2050 г. ще намалее до 4%. По-добре е ЕС да просъществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 54 rate down comment 10
Ибн ал Кан
преди 11 години
Няма фалити - няма капитализъм!Всичко това, дето от 4 години се случва и в USА, и в Гърция и в ЕС, като цяло е едно порно!Ако имаше капитализъм, щеше да има трупове на банкери, които както през 1929 са скачали през прозорците.Ако имаше капитализъм, то отдавана да сме забравили за тази агония в Гърция и по цяла Южна Европа. Сега щеше да има растеж, щото гнилоча в банките и бюджета щеше да бъде изхвърлен с фалита!Няма срамно да се излезе от еврозоната!ОЧЕВАДНО е, че държави с различно ниво на развитие, култура и бюдж. политика не могат да споделят обща валута!Борбата да не фалира корумпираната, шуро-баджанашка гръцка икономика всъщност дърпа назад цялата еврозона. Борбата да се запази един мним стандарт.Не може да има интеграция на държави с различно развитие!Това е все едно да смесите кофа с топла и студена вода!Корените на ЕС идват от естествени иконом. съюзи на държави със сходно ниво на развитие. Сега не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 48 rate down comment 10
deant
преди 11 години
Ако говорим за фалити, неможем да говорим за гарантиране на депозити. Всичко е навързано, ако спасяваме банки спасяваме хората сглупили да вложат в тях. Същото е с гаранцията на депозитите - спасяваме сглупилите хора да пазят пари във фалирали банки. Ако банката фалира и не може да бъде изкупена от друга банка, защо държавата да плаща депозитите от данъците на всички? Като си говорим за пазарна икономика - позволете на всички да фалират. Звучи крайно - но е напълно във логиката на свободния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 35 rate down comment 9
lordrad
преди 11 години
Да вземат да гласуват поправки в закона за защита на депозитите с нова поправка "гарантират се на 100% всички депозити до 100 евро" мисля ще бъде честно и хармонично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 38 rate down comment 10
lordrad
преди 11 години
Значи в банките на Кипър няма никакви ама абсолютно никакви пари и те и да искат не могат да отворят без пресни и топли парички от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 43 rate down comment 10
lordrad
преди 11 години
Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле изрази снощи съмнение, че банките в Кипър ще могат да отворят отново врати, след като прекратиха дейността си в събота заради преговорите с международните институции, предаде АП. По думите на Шойбле двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако разполагат с ликвидност, осигурена им спешно от ЕЦБ. "Някой трябва да обясни това на кипърците", каза германският министър в интервю за тв канал Цет Де Еф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 38 rate down comment 8
iivanoff
преди 11 години
като си подредиш нещата, ще видиш колко много време ще имаш :)УСПЕХ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 8
nobel
преди 11 години
Ти пак започна да говориш малко със загадки. Направо ти се чудя как ти остава време да пишеш. Аз откак започнах да усещам накъде се движат нещата започнах да подреждам собствените си работи и нямам никакво време. По едно око хвърлям само понякога. Успех на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още