IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са опциите пред Кипър?

Недоволството срещу данъка върху депозитите дава резултат, поне засега

08:20 | 20.03.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са опциите пред Кипър?

Сценарий 3 – Парламентът казва не, Кипър банкрутира

Може би най-лошия сценарий е очертан от кипърския президент Никос Анастасиадис, който предупреди, че неуспехът на споразумение за спасителен план ще доведе до изпадане в несъстоятелност на правителството, срив в банковия сектор и страната излизане от еврозоната.

Президентът Анастасиадис каза, че по време на преговорите е станало ясно, че провал би довел до спиране на подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ), която все още държи над водата двете най-големи банки в страната.

Няма официален механизъм за излизане от еврозоната, така че не е ясно как това ще се случи, но кипърските политици ясно разглеждат излизането от еврозоната като много сериозна заплаха.

Съставът на парламента дава на президента съвсем крехко мнозинство, което поставя всяко ключово гласуване под съмнение.

Сценарий 4 – Парламентът гласува с не, но Кипър отново се обръща към ЕС

Алтернативен план за действие на кипърските политици за избягване на държавен банкрут е при евентуален отказ на парламента да одобри споразумението правителството да се обърне отново към ЕС и МВФ с надеждата за по-щедро предложение.

Такова би могло да включва увеличение на размера на спасителния план над 10 млрд. евро, което ще намали нуждата да се бръкне в джоба на спестителите. Това не е невероятно с оглед малкия размер на кипърската икономика, особено в сравнение с Гърция, която досега се е споразумяла да получи 240 млрд. евро.

Готовността за компромис обаче ще зависи от настроението на страни-кредитори като Германия, където общественото мнение вече е против спасяването на периферните държави.

Сценарий 5 – по-голяма роля за Русия

Русия вече отпусна на Кипър 2,5 млрд. евро, смята се че руски граждани държат в кипърски банки 20 млрд. евро. Официално лидерите на Русия изразиха недоволство, че не са въвлечени в разговорите за спасяване на Кипър.

Все още обаче е съмнително дали ЕС ще позволи да Русия да се включи в спасяването на островната държава.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 38 rate down comment 10
iivanoff
преди 11 години
ще стане по-лесно от колкото си милсиш докато глупостта, самовлюбеността и високомерието на мсасата са култ! ... и поединично само... - всеки сам с бар-кода си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 9
edimi
преди 11 години
И поради невъзможност, глобалните правила да се приемат "доброволно", ще бъдат наложени. Какъв ли ще е твоя баркод?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 34 rate down comment 13
iivanoff
преди 11 години
В глобалния свят това няма никакво значение! Но за да се подреди правилно глобалния свят, трябва да се спазват глобалните правила... а те могат да компенсират на ниско ниво всеки параметър във всяка посока!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 35 rate down comment 8
edimi
преди 11 години
Диференциране ще покаже къде е ръста и къде демографията е надолу. Тогава ще се правят по-правилни изводи. Регион, ресурси, природа също имат съществено значение.Поглеждайки към Канада е едно, към Азия, Африка или Арабия - друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 9
iivanoff
преди 11 години
прецедентите са в друга посока - за създаване на солидарност към "пострадалите"! И това което ти "показват" че става в Гърция не е точно това което се прави там... Но, явно хорицата разбират "дадено нещо" само когато се случи, но никога предварително :((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 35 rate down comment 10
deant
преди 11 години
Не е проблем, просто вместо да правим нов прецедент, ще използваме вече създадения с Гърция и ще следва безогледно наливане на пари (фалшиви кредити, които няма да се върнат) и за година две ще тикат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 37 rate down comment 11
iivanoff
преди 11 години
Да ама хората имат няколко "неприятни" к-ва и едното от тях е че се приспособяват! Затова се налага промяна на правилата в движение... за тяхно добро де! После кой ще ги пасе като минат 20млрд... и по-точно с какво?... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 57 rate down comment 8
lordrad
преди 11 години
В природата слабите биват изяждани или умират.В икономиката следва да фалират.За да се върне доверието Кипър следва да бъде оставен да фалира а който е влагал пари в техни банки си има гаранция по банковите депозити в определен размер.В този случай няма да има измамени всичко е било ясно от самото начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 50 rate down comment 11
ganyo
преди 11 години
Да очакваме,че и БСП ще отръска джобовете на тези,които са спастрили по нещо нещо,за да ги раздаде на тези,които предпочитат да реват,вместо да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 57 rate down comment 9
Chick-Chirick
преди 11 години
Проблема е с мафията (срастването на "бизнес" и "политика"). Измислиха едно много удобно определение "Too big to fail" и така печалбите се приватизират, а загубите се социализират. Това много трудно вече може да се промени. Сега се изясни, че някои просто са "Too big to jail". Иначе банките в Кипър няма да отворят, просто защото нямат ликвидитет. ЕЦБ няма да даде без споразумение, както няма да се намеси и на облигационния пазар. Остава само опцията Москва. Аз така виждам нещата. Риска е от голямата обвързаност на кипърските и гръцките банки. Решат ли този проблем в ЕС, Кипър губи всякаква сила на преговори. Това дето скандират там хората "Fu`k Europe. We have gas", ще си го имат, ама може да е от онзи-сълзливия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още