fallback

Кипър може да стане мишена на съдебни дела

Брюксел е забравил да вземе под внимание международното право за защита на чуждите инвеститори

08:30 | 05.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мерките, прeдприети за спасяване на банковия сектор на Кипър, може да превърнат страната в мишена за съдебни дела, смятат специализирани в икономическото право юристи, цитирани от германския икономически всекидневник Handelsblatt. Според тях чуждестранните инвеститори могат да разчитат на гаранция на собствеността си и на право на обезщетение.

"При спасяването на Кипър Брюксел очевидно не е взел в предвид международното право за защита на инвестициите, което защитава чуждите инвеститори от отчуждаване", казва Ян Шефер, партньор в международната правна кантора King & Spalding във Франкфурт. „Всички засегнати сега много строго ще се позовават на международното право. По-късно тази година - в рамките на текущия период на договаряне, може да се очаква истинска вълна от съдебни дела срещу страната", казва Шефер.

Всичко започва от решението кредитори, инвеститори и собственици на големи сметки в местни банки да бъдат въвлечени в спасяването на страната. Оказва се обаче, че собствеността на чуждестранните инвеститори не може просто така да бъде отчуждавана. Те се радват на защитата на двустранни инвестиционни договори. Кипър е сключил ефективно такива споразумения с 21 страни. В тях се съдържат специални клаузи за правни последици и възможности за защита.

Доводът на жалбоподателите би могъл да се позове и на това, че се провежда експроприация без обезщетение, казва и Кристиан Тиете, професор по международно право в университета в Хале-Витенберг. В своя защита Кипър вероятно може да се позове на възникнало извънредно положение. "Трибуналът може да направи компромис в смисъла на пропорционалност при този случай", казва Тиете пред Handelsblatt.

При това в последните няколко случая международният арбитраж е оценявал капиталовите инвестиции като цяло като инвестиция. "За чуждестранните инвеститори в Кипър следователно има шанс да получат известно обезщетение“, твърди адвокатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
fallback