IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър може да стане мишена на съдебни дела

Брюксел е забравил да вземе под внимание международното право за защита на чуждите инвеститори

08:30 | 05.04.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кипър може да стане мишена на съдебни дела

Мерките, прeдприети за спасяване на банковия сектор на Кипър, може да превърнат страната в мишена за съдебни дела, смятат специализирани в икономическото право юристи, цитирани от германския икономически всекидневник Handelsblatt. Според тях чуждестранните инвеститори могат да разчитат на гаранция на собствеността си и на право на обезщетение.

"При спасяването на Кипър Брюксел очевидно не е взел в предвид международното право за защита на инвестициите, което защитава чуждите инвеститори от отчуждаване", казва Ян Шефер, партньор в международната правна кантора King & Spalding във Франкфурт.

„Всички засегнати сега много строго ще се позовават на международното право. По-късно тази година - в рамките на текущия период на договаряне, може да се очаква истинска вълна от съдебни дела срещу страната", казва Шефер.

Всичко започва от решението кредитори, инвеститори и собственици на големи сметки в местни банки да бъдат въвлечени в спасяването на страната. Оказва се обаче, че собствеността на чуждестранните инвеститори не може просто така да бъде отчуждавана. Те се радват на защитата на двустранни инвестиционни договори. Кипър е сключил ефективно такива споразумения с 21 страни. В тях се съдържат специални клаузи за правни последици и възможности за защита.

Доводът на жалбоподателите би могъл да се позове и на това, че се провежда експроприация без обезщетение, казва и Кристиан Тиете, професор по международно право в университета в Хале-Витенберг. В своя защита Кипър вероятно може да се позове на възникнало извънредно положение.

"Трибуналът може да направи компромис в смисъла на пропорционалност при този случай", казва Тиете пред Handelsblatt.

При това в последните няколко случая международният арбитраж е оценявал капиталовите инвестиции като цяло като инвестиция. "За чуждестранните инвеститори в Кипър следователно има шанс да получат известно обезщетение“, твърди адвокатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ако се отпишат руските капитали от спасяването на Кипър положението става още по-розово. Депозитите ще потънат до 100% , а пенсионните фондове на 0.Лично аз не вярвам Брюксел да не е знаел за този трети етап на развитие на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Поведението да живееш наготово известно време и след това да скачаш срещу този, който те е хранил трябва да има изкупителни жертви. Преди около година и половина започнах да споделям тук във форума затова.Тогава си мислех че най-вероятната изкупителна жертва ще е Гърция, сега излиза че и Кипър попада в тази група.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
И да има дела няма да са значителни си мисля.Все пак масата капитали там са под формата на местни фирми - офшорките които се правят си се водят кипърски ЮЛ. Затова и например инвестициите в БГ от икономическото джудже Кипър са толкова големи ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ABBA
преди 11 години
"Брюксел е забравил да вземе под внимание международното право за защита на чуждите инвеститори"Нищо не е забравил Бриксел, забравят журналята.Целта е колониалния модел да обхване и Кипър! България и Гърция не им стигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още