IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройката отново взима Гърция под лупа

Проверени ще бъдат размерът на бюджетния дефицит и процесът на рекапитализация на гръцките банки

09:23 | 04.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тройката отново взима Гърция под лупа

Кабинетът Самарас от днес е отново в ритъма на "Тройката" международни кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, които ще проверяват дали са изпълнени условията по антикризисната  програма, за да може Гърция да получи следващите 3,3 млрд. евро  от транша за юни, информират гръцките вестници, цитирани от БТА.

Премиерът Андонис Самарас се  надява този път да няма жълти картони, както при предишните инспекции, пише "Вима". Изданието припомня, че представителите на кредиторите идват след появилата се политическа конфронтация през последните дни в управляващата коалиция във връзка с антирасисткия законопроект, оставил "дълбоки рани" в  трипартийното правителство.

Въпреки че визитата на "тройката" се смята за  рутинна и дебатът за бюджетната дупка за 2015-2016 г. е преместен за есента, тоест за след изборите в Германия,  "проверките са си проверки", казал високопоставен правителствен  източник, цитиран от в. "Нафтемборики". 

Очаква се въпросът за намаляване на ДДС в  общественото хранене да бъде сред темите на разговорите на икономическия екип на правителството в Атина с тройката, посочва в. "Имерисия". Ако Тройката не се съгласи, правителството е  готово с контрапредложение за пилотно намаляване на тази ставка от 1 юли, допълва вестникът.

В правителството обаче не са притеснени за  изплащането на транша от 3,3 млрд. евро. Атина се надява парите да дойдат в средата на юни, тъй като траншът е получил политическо одобрение от европейските партньори.

При сегашната си мисия "Тройката" ще инспектира няколко сектора от антикризисната програма на Гърция. Представителите на кредиторите ще оценяват потенциалния размер на бюджетния дефицит за периода 2015-2016 г., процеса на рекапитализация на гръцките банки, приватизационния процес, съкращенията на служители в държавния сектор и хода на извършваните структурни реформи.

Правителството в Атина изпълнява антикризисна програма, която се осъществява заедно със страните от еврозоната. В рамките на тази програма Гърция очаква да получи  за четири години около 173 млрд. евро, припомня от своя страна Ройтерс.

Междувременно вчера една от четирите водещи гръцки банки - Alpha Bank, обяви, че успешно е привлякла нови 550 милиона евро  от частни инвеститори и е приключила рекапитализацията си. Това ще ѝ позволи да остане под частен контрол, предаде Ройтерс.

Търсенето на акциите при увеличението на капитала, обявено  от банката, за да приключи рекапитализирането си на обща стойност 4,571 милиарда евро, e било 165 процента, се допълва в комюнике на банката.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум подчерта още в петък при посещението си в Атина, че изходът от рекапитализацията на гръцките банки е от ключово значение за  съживяването на националната икономика, припомня агенцията. 

Както е научила пък германската агенция dpa от банковите среди, има добри изгледи още две големи гръцки банки - Piräus Bank и National Bank of Greece, да успеят да приключат рекапитализацията си. Друга считана за важна за системата банка - Eurobank, засега не успява да стори това.

Финансовият институт не успя да набере нужните средства и затова бе принуден да се обърне към гръцкия стабилизационен фонд. Това, на практика, означава национализация. На по-късен етап се очаква Eurobank да бъде продадена от фонда за стабилност. Рекапитализацията на гръцкия банков сектор се подкрепя от ЕС с общо 50 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
То и без лупа са ясни от тройката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още