IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция има нужда от трета спасителна програма, но без нови мерки за икономии

Евентуална по-нататъшна подкрепа за Гърция би трябвало да бъде в порядъка на около 10 млрд. еврo, заяви Янис Стурнарас

09:41 | 26.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция има нужда от трета спасителна програма, но без нови мерки за икономии

Гърция може би ще има нужда от трета спасителна програма, но страната няма да приеме нови мерки за строги икономии. Това заяви пред журналисти гръцкият финансов министър Янис Стурнарас, цитиран от BBC.

"Ако има нужда от по-нататъшна подкрепа за Гърция, тя ще бъде в порядъка на около 10 млрд. еврo, или много по-малкo в сравнение с предишните програми", посочи Стурнарас.

Международните кредитори вече дадоха ход на две спасителни програми за Гърция на обща стойност около 240 млрд. евро. Последният транш в размер на 5,8 млрд. евро бе преведен на средиземноморската страна през юли. Атина трябва да получи още 1 млрд. евро през октомври, но за целта трябва да приложи допълнителни реформи.

Междувременно Ангела Меркел предупреди, че може да не се стигне до допълнително понижаване на гръцкия дълг.

Канцлерът на Германия заяви, че т.нар. "подстригване" на дълговете ще повлияе негативно на стабилността на еврозоната, която се радва на възвръщащо се доверие от страна на инвеститорите след годините на тревоги за бъдещето на единната валута и след спасяването на няколко силно задлъжнели държави.

"Допълнително "подстригване" на дълга може да предизвика ефекта на доминото за несигурността, в резултат на което готовността на частните инвеститори да инвестират в еврозоната отново ще се понижи", посочи канцлерът на Германия.

Изявлението на Меркел дойде само няколко дни, след като германският финансов министър Волфганг Шойбле отбеляза, че Гърция най-вероятно ще се нуждае от още един спасителен план, за да компенсира недостига на финансиране.

Темата за дълговите проблеми на Гърция и бъдещите помощи от страна на кредиторите е изключително чувствителна за Германия, където Меркел и нейният Християндемократически съюз (ХДС) са изправени пред федерални избори за трети мандат след по-малко от месец – на 22-ри септември. Много от германските гласоподаватели са на мнение, че вече са допринесли достатъчно за спасяванията на силно задлъжнелите европейски страни.

През миналия месец Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Гърция ще се нуждае от допълнителни финансови средства от около 11 млрд. евро за периода 2014-2015 г.

В неделя Янис Стурнарас заяви пред гръцкия вестник Proto Thema, че всяка следваща допълнителна помощ за Атина ще бъде по-малка от предишните две. Той също така предупреди, че Гърция няма да приеме повече принудителни съкращения на разходите от своите партньори.

"Ние не говорим за нов спасителен пакет, а за икономическа помощ, но без нови условия за строги икономии до 2016 г. Нашите задължения са определени и други мерки или цели не са необходими", посочи още финансовият министър на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivan4o555
преди 10 години
Гърция има нужда от ПОСТОЯННА спасителна програма всяка година в размер на 299 милиарда ЕВРО!!!Всички други предложения са несериозни и няма да се обсъждат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още